Pilt universumist muutub selgemaks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomid Taavi Tuvikene ja Elmo Tempel on teinud Andromeeda galaktikat – teaduslikult galaktika M 31– uurides ilupildi, mida saab vaadata Tartu observatooriumi peahoones Tõraveres ja Tartu tähetornis. Veel uhkem, suumitav versioon täislahutusega pildist asub veebiaadressil http://www.astronoomia.ee/ilupildid/m31/.
Astronoomid Taavi Tuvikene ja Elmo Tempel on teinud Andromeeda galaktikat – teaduslikult galaktika M 31– uurides ilupildi, mida saab vaadata Tartu observatooriumi peahoones Tõraveres ja Tartu tähetornis. Veel uhkem, suumitav versioon täislahutusega pildist asub veebiaadressil http://www.astronoomia.ee/ilupildid/m31/. Foto: astronoomia.ee

Kui Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart tutvustas reporterile oktoobri lõpul Tõraveres värskelt remonditud peahoonet, seisatus ta ka suure kosmosekujutise juures teisel korrusel saali kõrval nišis.

Lummavalt kauni pildi autorid on observatooriumi teadurid Taavi Tuvikene (34, pildil) ja Elmo Tempel (32). Reinarti hinnangul on nende kahe koostöös valminud kujutis Andro­­meeda galaktikast kui tervikust praegu kõige detailsem.

Üks põhjustest, miks ei ole varem keegi teine maailmas seda teinud, peitub Tuvikese sõnul Andromeeda galaktika näivas suuruses. Et sellisest hiiglaslikust alast saada nii üksikasjaline pilt, kui Maa pealt vaadeldes üldse võimalik, tuleb laia vaateväljaga teleskoobi abil teha palju ülesvõtteid ja need pärast mosaiigiks liita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles