Holland saab taas kuninga

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Willem-Alexander 2002. aastal printsess Máxima ja linnapea Andrus Ansipi valvsa pilgu all Tartu külalisteraamatusse kirjutamas.
Prints Willem-Alexander 2002. aastal printsess Máxima ja linnapea Andrus Ansipi valvsa pilgu all Tartu külalisteraamatusse kirjutamas. Foto: Ove Maidla

«Kuninganna loovutab trooni pojale,» kuulutas eile Briti tabloidi Daily Mirror lehepealkiri. All oli väiksemalt kirjas: «Rahu, Charles ... jutt käib Hollandi kuninganna Beatrixist.»

Hollandit 33 aastat valitsenud Beatrixi üleeilne teadaanne, et ta 30. aprillil oma vanima poja prints Willem-Alexandri kasuks tagasi astub, pakkus kõneainet ka mujal Euroopas. Kui Hollandis on kujunenud traditsiooniks, et monarh annab teatud ikka jõudes trooni uuele põlvkonnale üle, siis ülejäänud kuues suures Euroopa kuningriigis sellist tava pole – Belgias, Suurbritannias, Hispaanias, Taanis, Norras ja Rootsis on kuninga-kuninganna keskmine vanus praegu 75 aastat ja vabatahtlikku trooniloovutamist kelleltki lähiajal ei oodata.

Beatrix ütles telepöördumises, et trooniloovutuse põhjusteks on kaks tänavust juubelit: homme tähistab ta oma 75. sünnipäeva ning tänavu möödub 200 aastat Hollandi monarhia asutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles