Hiiumaal tahetakse ühineda ühispiirita

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kõrgessaare vald soovib ühineda Kärdla linnaga, sest riigikogus olev seaduseelnõu lubab tulevikus ühineda ka ilma ühise piirita valdadel.

Kõrgessaare vallavolikogu kaalub tänasel istungil teha Kärdla linnale ettepaneku alustada kahe omavalitsuse ühinemist. Mured 1319 elanikuga Kõrgessaares on sarnased muredega väikevaldades üle Eesti: valla elanikkond väheneb, sellest tulenev finantsperspektiiv (või -perspektiivitus), investeerimisvõimekuse langus ja avalike teenuste pakkumise raskus.

Ettepaneku kohaselt moodustataks Kõrgessaare valla ja Kärdla linna baasil uus omavalitsusüksus, millel aga puudub ühine piir. Kahe üksuse vahele jääb kaheksa kilomeetrit Pühalepa vallariba. Ühise piirita ühinemist võimaldab läinud nädalal riigikogus esimese lugemise läbinud seaduseelnõu, mis soodustab ja lihtsustab kohalikel omavalitsustel vabatahtlikku ühinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles