John Lucas: reeglid lükkavad mõistuse taga­plaanile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Lucas
John Lucas Foto: Erakogu

Platon keeras üldisele võrdsuse põhimõttele selja. Matemaatika aluseid uurides eristas ta geomeetrilist võrdsust ehk samakujulisust aritmeetilisest võrdsusest ehk samasuurususest ja väitis, et tähtis on just esimene, mitte viimane – seda nõuavad lausa ratsionaalsuse põhialused. Tema järelduse võttis omaks ka Aristoteles ja seda tunnustati üldiselt kogu antiikmaailmas.

Tänapäeva maailmas on võrdsuse põhimõte laialt levinud. Me võrdleme pidevalt, kui palju raha, maad, kreeditit on meil võrreldes teiste inimestega, lisame sellesse võrrandisse muud sotsiaalsed atribuudid ja mõtleme, kas meie ühiskondlik positsioon on sama, kas meil on samasugused haridusvõimalused, ning võime tõsiselt nördida ja pahandada, kui peaksime jõudma järeldusele, et kellelgi on rohkem või paremini kui meil.

Ent võrdlused on keerulised. Kas Briti parlamendiliikme ühiskondlik positsioon on sama nagu Ameerika kongressiliikmel? Mõlemad seisavad ühiskondlikult kõrgemal oma maa tavalistest kodanikest ega suuda kuidagi mõista, miks kuninganna on avalikkuse silmis hinnatum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles