Katoliku kirik sai avara pilguga juhi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franciscus kutsus eile Vatikani Sixtuse kabelis oma esimesel missal paavstina üles kirikut uuendama.
Franciscus kutsus eile Vatikani Sixtuse kabelis oma esimesel missal paavstina üles kirikut uuendama. Foto: AP/Reuters/ScanPix

76-aastase Buenos Airese peapiiskopi valimine maailma suurima, 1,2 miljardi järgijaga kristliku uskkonna liidriks võeti vastu üllatusega. Bergoglio ei kuulunud favoriitide sekka ning üleeile õhtul, kui Vatikani Sixtuse kabeli korstnast valget suitsu tõusis, uskusid ilmselt vähesed, et uueks paavstiks on valitud Argentina kardinal.

«Mu kardinalidest vennad valisid mind, kes ma olen pärit kaugelt, kuid siin ma olen,» märkis vastne paavst ka ise üleeile Püha Peetruse basiilika rõdult kümnete tuhandete juubeldavate inimeste ette ilmudes.

Siiski oli Bergogliol ka eeliseid. Ehkki katoliiklus on kogu maailmas taandumas, andes näiteks Euroopas ja Põhja-Ameerikas teed agnostitsismile ja ateismile, elab Ladina-Ameerikas rohkem kui 40 protsenti katoliiklastest. Seetõttu võib öelda, et Bergoglio valimine paavstiks oli loogiline, peegeldades kiriku demograafias toimunud muudatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles