Marrandi: Rahvaliit peaks Ansipi umbusaldamist toetama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Marrandi
Jaanus Marrandi Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liige Jaanus Marrandi kinnitas, et toetab Keskerakonna algatatud umbusaldust peaminister Andrus Ansipile.

Rahvaliidu fraktsiooni juht Karel Rüütli möönis möödunud nädalal avalikult, et praeguse valitsuse lagunemiseni on jäänud vaid loetud päevad, kuid ei kinnitanud samas, et erakond toetab peaministri umbusaldamist.

Tänaseks on tulnud selgem signaal ka Rahvaliidu rindelt, sest fraktsiooni liige Jaanus Marrandi sõnul on tema nõus umbusaldusavaldusele alla kirjutama ning soovitab seda teha tervel fraktsioonil.

Ideoloogiline vaidlus tuleb lõpetada

Marrandi sõnul toimub praeguses valitsuses põhimõtteline ja ideoloogiline vaidlus näiteks maksude ja eelarve ümber, mis tuleks riigi kriisist välja toomiseks lõpetada.

Rahvaliitlane kritiseeris ka valitsuse plaane riigivara müügi osas, tuues paralleeli joodikuga, kes müüb oma vara, et viina osta.

«Ma arvan, et kogu see mõtteviis on viinud Eesti sellisesse kohta, kus riik ei suuda enam oma funktsioone täita. Kogu kärpimine on näidanud, et riik pole enam jätkusuutlik,» tõdes Marrandi ning lisas, et süüd tuleb otsida juba buumiajast, kui kärbiti makse. «See maksudega mängimise periood on osutunud valeks.»

Endine põllumajandusminister tõdes, et muud pääseteed riigil enam polegi, kui tuleb üksikisiku tulumaks tõsta varasemale tasemele 25–26 protsendini.

Lisaks on tema sõnul ebakindlaks muutunud ettevõtjate olukord Eestis, sest keegi ei tea, mis on riigi järgmine käik. «Riik peab lõpetama sellise ideoloogilise vaidluse. Reformierakond seda vaidlust lõpetada ei suuda ja selleks peaksidki nad vähemalt peaministri välja vahetama

Ettevõtjate olukord on ebakindlam, mis on riigi järgmine käik. Riik lõpetaks sellise ideoloogilise vaidluse.

Rahvaliit ei läheks valitsusse kuulekaks väikevennaks

Marrandi arvates oleks nende erimeelsuste tõttu ka vähetõenäoline viimastel päevadel tõstatatud variant, nagu võiks Rahvaliit valitsuskoalitsioonis sotsiaaldemokraate asendada.

«Ma arvan, et tegemist on rohkem ähvardusjutuga sotsiaaldemokraatidele. Ma ei usu, et teistel valitsuserakondadel oleks praegu tegelikku soovi vahetada partnerit,» arvas Marrandi.

Samuti kinnitas ta, et Rahvaliit ei läheks mingil juhul valitsuskoalitsiooni kuulekaks väikevennaks, et valitsuse praegust poliitikat jätkata.

Möödunud nädalal tunnistas Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, et poliitiline kriis praeguses olukorras ei oleks ilmselt kõige parem lahendus ning ei kiirustanud Keskerakonna algatatud umbusaldusavaldust toetama.

Täna kinnitas Rüütli, et erakonna fraktsioon koguneb homme, et arutada umbusaldamise küsimust ning võtta küsimuses seisukoht.

Rüütli lisas, et Rahvaliit loodab, et valitsus suudab jätkata, kuid lahkhelide säilimisel toetatakse Keskerakonna algatust.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tegi möödunud nädalal Rahvaliidu, Eestimaa Roheliste ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikutele ametliku ettepaneku toetada oma allkirjadega peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise avaldust.

Roheliste liider Marek Strandberg on väljendanud avalikult arvamust, et umbusaldusavaldus väärib toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles