Afganistan ja USA jõudsid erivägede Wardakist lahkumises kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kuul Wardakis USA vägede kohaloleku vastu toimunud meeleavaldus.
Möödunud kuul Wardakis USA vägede kohaloleku vastu toimunud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

USA ja Afganistan näisid täna kokkuleppele jõudvat Ühendriikide erivägede strateegilise tähtsusega Wardaki provintsist väljaviimises.


Afganistani president Hamid Karzai andis 24. veebruaril USA erivägedele Wardakist lahkumiseks kaks nädalat aega. Tegemist on äärmusrühmituse Talibani Kabuli vahetus läheduses asuva rünnakukoldega.

Vägede lahkumise küsimus on pingestanud Kabuli ja Washingtoni suhteid ning Karzai on esinenud viimastel nädalatel mitme hämmastava süüdistusega liitlasvägede aadressil. Riigipea väitel on USA sõduritega koostööd teinud Afganistani omakaitse tsiviilisikuid piinanud ja tapnud.

Vaid mõni tund enne seda, kui Ühendriikide juhitavad Rahvusvahelised Julgeolekuabijõud (ISAF) kokkuleppest teatasid, nimetas Afganistani presidendi pressiesindaja liitlasvägede sõjalist operatsiooni sihituks ja ebamõistlikuks.

«Mul on hea meel teatada, et rea konstruktiivsete kõneluste tulemusena oleme Wardaki plaanis kokkuleppele jõudnud,» ütles ISAFi ameeriklasest komandör kindral Joseph Dunford pärast kõnelusi Karzaiga.

ISAFi sõnul suunduvad Afganistani väed varsti Nerkhi piirkonda, mis välistab vajaduse Afganistani politsei ja koalitsioonivägede piirkonda jäämiseks. Nerkh on üks Wardaki kaheksast piirkonnast.

Avalduses lisati, et ülejäänud provints antakse üle aja jooksul, kuid ühtki konkreetset tähtaega ei mainitud.

Afganistani kaitseministeeriumi pressiesindaja Dawlat Waziri kinnitas, et Ühendriikide eriväed lahkuvad Nerkhist mõne päeva jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles