Tallinnas algavad lamamiskontserdid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.resonabilis.com

Muusik Tarmo Johannes, kes avalikkusele tuntud eelkõige läbi ansamblite U: ja Resonabilis tegevuse, alustab 30. märtsil omapärast kontserdisarja «Lamamiskontserdid». Sarja ideeks on tekitada olukord, kus publikul on võimalus kuulata muusikat lõdvestunult, lamades selili põrandal.

«Väljununa tavapärasest kontsertsituatsioonist, on igaühe taju ning muusika vastuvõtt hoopis teistsugune, usutavasti isiklikum ja vahetum,» selgitas muusik. Sari toimub toetava õhkkonna ja intiimse akustikaga kohas, taiji-klubi saalis (Pärnu mnt 102).

Igale kontserdile eelneb sissejuhatav vestlusring teoste ja heliloojate taustast ning kavasid saatnud tähtsamatest ideedest.  Selga tuleks panna mugavad rõivad, jalga puhtad sokid, soovi korral võib padja kaasa võtta.

Kokku toimub neli kontserti, neist kolm muusikast sooloflöödile (esitaja Tarmo Johannes) ning neljandal kõlab Terry Riley minimalismi esimeseks tähtsamaks verstapostiks peetud enam kui tund aega kestev teos «In C» Georg Otsa nim. Tallinna muusikakooli kaasaegse muusika ansambli õpilaste esituses.

Avakontserdil 30. märtsil kl 20 pealkirja all «Telemann ja värvid» on kavas Georg Philipp Telemanni 12 fantaasiat sooloflöödile. Barokiajal oli helistike palett võrreldes tänapäeva tempereeritud häälestussüsteemiga võrratult rikkam - tulenevalt nii pillide ehitusest kui üldisest esteetikast kõlasid kõik helistikud erinevalt.

Otsiti ka tähendusi ja paralleele, milliseid tundmusi või afekte üks või teine helistik kõige paremini väljendab. Ühtlasi on sajandite jooksul arutletud, millistele meeleoludele vastavad konkreetsed nähtavad värvid. Kava püüab viia need kaks poolt kokku - evolutsiooni käigus kaduma läinud helistike värvide asemele pakkuda toetust valgusspektri nähtavas osas. Valguskujunduse teeb Tuuli Aule.

Lisainfot Tarmo Johannese kodulehelt:

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles