Piirivalvurid peletasid linnahalli juures jäält kalamehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval seisis Tallinnas linnahalli kail roheline vilkuritega kaubik, millest väljunud politseivormis mehed kamandasid kaldale poolt tosinat hommikust saati jää peal askeldanud kalameest.


Juba nädalapäevad jääl käinud mehed olid seal kala püüdnud iga päev ja imestasid, miks neid minema aetakse. Kuna praegu on kevadine kõige magusam võtuaeg, olid mehed piirivalvurite peale pahased. Piirivalvurid ütlesid neile, et jää läheb iga päevaga õhemaks ja nemad täidavad ainult käsku ning peavad kohale tulema ning kalureid ära ajama.

Appi kutsuti isegi just mõni minut varem Prangli reisilt tulnud lennusalga kopter, mille meeskonnal paluti kalameeste pea kohal tiirutada ja megafoniga mehi kaldale kamandada.

Kõnesid inimeste kohta jääl saab politsei iga päev. Piirivalvurid nentisid, et tõepoolest võib igaüks jääl inimesi nähes päästekeskusesse helistada, kust kõne suunatakse piirivalve mere- ja lennupäästekeskusesse, mille korrapidaja peab otsustama, kuidas käituda. Korrapidaja saadab välja patrulli ja otsustab siis info põhjal, kas ajada inimesed minema või mitte. Otsest seaduseparagrahvi, mis keelaks jääl viibimise, tegelikult pole. Ajutiselt võib jäälemineku keelata maakonna politseiasutuse prefekt oma korraldusega, aga sellist korraldust pole Tallinnas ega Harjumaal praegu antud.

Kalastaja Jevgeni ütles, et selline jäält ära ajamine on ülekohtune, tema kalasaak oli küll korralik, aga paremad palad mehe arvates veel püüdmata. «Olen käinud piisavalt välismaal kalal, Rootsis ja Soomes ja seal ei aja keegi inimesi jäält ära. Piirivalvurid ajavad juttu ja küsivad, kuidas läheb ja kas kõik on okei,» kirjeldas mees.

«Ma olen teadlik, et jääl on ohtlik, aga meil on aastakümnete kogemused ja me teame, kus milline jää on, kontrollime paksust ja oleme ettevaatlikud. Olen endale selgeks teinud, et kui riskin ilmaasjata ja ohtu satun, olen valmis päästmise eest maksma, aga nii palju ei riski ma kunagi,» selgitas Jevgeni.

Pärast Jevgeniga vestlemist piirvalvurid lahkusid, sest Jevgeni lubas kaldale kutsuda ka teised kalamehed. Nood ei julgenud kaldale tulla seetõttu, et pelgasid seal ootavatelt piirivalvuritelt trahvi saada. Jevgeni korjas kaldale lonkinud sõbrad oma auto peale ja koos sõideti kurvalt kodu poole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles