Tartu VIK: Eesti tuleb pöörata kreekastumise teelt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipp Panteoni kohal
Euroopa Liidu ja Kreeka lipp Panteoni kohal Foto: SCANPIX

Tartu Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) nõuab valitsuselt plaani, mis taastaks IME ehk isemajandava Eesti ja pööraks Eesti kreekastumise teelt.

Tartu Vaba Isamaaline Kodanik nõuab valitsuselt plaani, mis taastaks IME ehk isemajandava Eesti ja pööraks Eesti kreekastumise teelt, sest oleme sattunud eurorahasid kulutades riigi reformiga mugavustsooni. Eesti peaks senisest häälekamalt seisma rahvusriikide Euroopa huvide eest ja otsima endale mõttekaaslaseid, et mitte jääda hüüdja hääleks kõrbes.

Reformierakondlik valitsus pole suutnud tõsta Eesti majanduse konkurentsivõimet piisavale tasemele, vaatamata sellele, et neil on olnud aega 7 valitsemisaastat ning kasutada ligi 7 miljardit euroraha. Eesti elanike sissetulekud on jätkuvalt väikesed, ostuvõimes on 48 protsenti Euroopa Liidu keskmisest ning Eesti tööstuse tootlikkus madal.

Tartu Vaba Isamaalise Kodaniku piirkonna esimees Imre Mürk leiab, et praegu plaanib valitsus sisuliselt vanamoodi jätkata ning see tähendab sama reha peale astumist. «Kui senine majanduse reformimise mudel ei ole toiminud, peaks valitsus kõigepealt tunnistama, et Eesti vajab kiiremas korras uut plaani. Kui valitsus uutmoodi lähenemist välja pakkuda ei suuda, tuleks seda ka tunnistada.»

«Selleks et Eesti tuleks ELi eesistujamaana 2018 välja eurotoetuste lõksust on juba täna vaja uut ja paremat plaani, kuidas majanduse konkurentsivõimet tõsta ja riigi pidamist odavamaks teha,» ütles Mürk.

Seitse aastat eurorahade nautimist on võimaldanud Reformierakonnal sõitu mugavustsoonis. Kodanikele on loodud illusioon, et kõik on nii hästi, et riiki ei pea enam reformima. Samal ajal ei suudaks Eesti oma maksutulust riigi arenguks vajalikke investeeringuid rahastada, sest 76 protsenti riigieelarvest on seadustega juba fikseeritud ning ülejäänud osa tuleb Euroopa Liidult.

Tartus laupäeval toimunud konverentsil lahkas Vaba Isamaaline Kodanik ELi ja Eesti suhete teemat, arutledes selle üle kuidas vabaneda Eestit tabanud eurorahade sõltuvuse lõksust ning milliseid reforme Eesti vajab, et isemajandavalt toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles