Mõru pill

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emily (Rooney Mara) kaotab jalge alt pinna ja otsib abi tablettidest.
Emily (Rooney Mara) kaotab jalge alt pinna ja otsib abi tablettidest. Foto: Kaader filmist

Rootsi perenime ja juurtega režissöör Steven Soderbergh on üks julgemaid ja iseteadlikumaid lavastajaid, keda Ameerika filmitööstus viimastel aastakümnetel laiale ilmale pakkunud on. Kõigest 26-aastasena tõusis ta komeedina tippu debüütfilmiga «Seks, valed ja videolint», mis pälvis ootamatult 1989. aasta Cannes’i festivalilt Kuldse Palmioksa.

See oli läbimurre tervele nn Sundance’i põlvkonnale ning avapauguks USA indie-filmide menule laiema publiku hulgas. Ka Soderberghi eakaaslase Quentin Tarantino tähelend sai jõudu just samast tuulest.

Neid mehi ühendab peale sünniaasta veel akadeemilise filmihariduse puudumine ja paljudele ka kultusikooni staatuseks olemine. Erinevalt Tarantino kaheksast linatööst on Soderbergh teinud aga pea 30 filmi ja läinud ajalukku kui esimene lavastaja, kes kandideerinud parima filmi Oscarile korraga kahe linateosega («Narko­äri» ja «Erin Brockovich»).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles