Tuuleparkide levikut sisemaale takistab keskkonnakaitsjate vastuseis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Peeter Langovits

Seni on tuuleparke kavandatud eelkõige mere äärde, kuid tasapisi otsivad ettevõtjad võimalusi toota tuulest elektrit ka sisemaal. Soovid põrkuvad aga keskkonnakaitsega, sest sobivad paigad tuuleenergia tootmiseks rannikust kaugemal asuvad tähtsate linnualade naabruses.

Tartumaal asuva Haaslava valla talunik Tõnu Ojamaa tahaks oma majapidamise tarbeks püsti panna väikese, 20-kilovatise võimsusega elektrituuliku, milletaolisi toodetakse Järvamaal Koerus. Lisaelektrit vajab ta valgustuseks, kuid tuuliku toodangut saaks kasutada majapidamises mujalgi. Haaslava vallavalitsus ja lennuamet andsid kuni 26 meetri kõrguse tuuliku püstitamiseks loa, kuid keskkonnaamet mitte.

Keskkonnaameti looduskasutuse spetsialisti Mariliis Märtsoni kinnitusel asub Ojamaa krundile väga lähedal üleeuroopalise tähtsusega lindude rände- ja pesitsusala Aardla polder. Ehkki tuulik, mida Ojamaa soovib, on väike, asub see otse 40 000 rändava hane lennukoridoris. «Peame enne uurima, kuidas linnud tuulikute lähedal käituvad. Eestis pole seda seni tehtud,» selgitas Märtson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles