Otepää küsib Eesti lipu keskuse rajamiseks riigilt 600 000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu keskuse eskiis
Eesti lipu keskuse eskiis Foto: Otepää vallavalitsus

Otepää vald palub riigilt 600 000 eurot, et ehitada järgmiseks aastaks välja Eesti lipu keskus Otepää pastoraadihoone esimesele korrusele.

Otepää vald on koos Otepää Maarja koguduse, Eesti Rahva Muuseumi ja muinsuskaitseametiga alates 2012. aastast töötanud selle nimel, et luua Otepääle Eesti lipu keskus.

Vald on rahastanud sisekujunduse ja ekspositsiooni projekti ning ettevalmistavaid tegevusi, samuti sõlminud lepingu keskusele sobivate ruumide kasutamiseks.

«Oleme seisukohal, et Eesti lipu teema ja Eesti lipu keskuse väljaarendamine, mis puudutab kõiki riiklikke institutsioone, ei tohiks jääda ühe omavalitsuse õlgadele,» leidsid vallajuhid valitsusele, kultuuriministeeriumile, kaitseministeeriumile ja riigikogu kultuurikomisjonile saadetud kirjas.

Nad paluvad riigi abi ning märgivad, et hinnanguliselt läheb keskuse väljaehitamine maksma 600 000 eurot.

Lipukeskusena tahetakse kasutusele võtta Otepää pastoraadihoone esimene korrus. «Suuremad kulutused keskuse rajamisel on ehituskulud (sh küte, vesi, kanalisatsioon, elekter, üldehitustööd, sisekujundus jms) ja ekspositsioon,» ütles Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Monika Otrokova.

Tema sõnul on keskuse ruumidena plaanis kasutusele võtta pastoraadi keldrikorrus ja esimene korrus. Selleks ehitatakse ümber juurde- ja sissepääsud, üldkasutatavad ruumid, sealhulgas tualetid, ja tehakse uus ruumilahendus. Sisetööd tehakse vastavalt arhitektuuribüroo Lunge&Co projektile.

Ekspositsioonis on kavas tutvustada Eesti lipu ajalugu, eksponeerida Eesti lahingulippe, kohalike omavalitsuste ja maakondade lippe, samuti interaktiivselt maailma riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide lippe. Samuti on kaalumisel mõte ajalooliste lippude säilitamisest. «Lipukeskus täidaks ka isamaalise kasvatuse rolli, seda just kooliõpilasi silmas pidades,» kirjutasid valla esindajad.

«Lipukeskuse lõpliku väljaarendamise tähiseks võikski olla Eesti lipu aastapäev 2014. aastal,» leidsid oma kirjas vallajuhid. Otrokova täiendas, et see, mis ajaks ehitustöödega valmis jõutakse, sõltub rahastamisest. 

Otepää vallavolikogu esimees Aivar Nigol märkis, et projekti eesmärk on arendada Otepääl välja atraktiivne ja väärikas Eesti lipu keskus, mis oleks isamaalise kasvatuse keskuseks Eesti elanikele, Eesti tutvustajaks väliskülalistele ning mis jäädvustaks ja mõtestaks Eesti lipu lugu. «Otepää on Eesti lipu häll, Otepää pastoraadis õnnistati 1884. aastal sinimustvalge rahvuslipp,» meenutas ta.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles