Salatikiusatus, mis taldrikule ei jää

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikirev kokkumäng: tomatid, maasikad ja mozzarella juust rohelisega.
Värvikirev kokkumäng: tomatid, maasikad ja mozzarella juust rohelisega. Foto: Peeter Langovits

Ehkki omamaist rohelist tuleb veel oodata, isutab juba kõvasti salati järele. Seega ei muud kui kasutage seda värsket, mida poes ja turul liigub – teejuhiks hobikokkaja Kristel Vokk.

Kristel Vokk, kes pimeda talveaja lõpuks kuhtunud keha turgutamiseks salatiideid jagab, on üks neid hobikokkajaid ja toidublogijaid (http://crystels.blogspot.com/), kelle retseptipostitusi võib leida ka toiduportaalist kodukokad.ee.

Muu hulgas pakub ta seal hulgaliselt isuäratavaid salateid ja kooke, mis mõlemad kuuluvad naise meelis-toiduteemade sekka. Seda eriti blogis, sest tavapärast argisööki enamasti ju pildile lavastama ei hakka ja publikuga jagamiseks üles ei pane.

«See, et mu blogi on magusa ja salatite poole kaldu, ei tähenda, nagu ma muud sööki ei teeks. Seal tahaks näidata midagi erilisemat, olgu see või mõni põnevam ahjuvorm,» naerab naine, kes on õppinud õigusteadust ja kel toidumaailmaga tekkis lähedasem suhe siis, kui ta lapsega koju jäi ja katsetamiseks rohkem aega tekkis.

Kevade tulekust annab tema kodus aga märku hoopis esimene grillimine. «Sel aastal on see juba tehtud,» tähendab ta rõõmsalt ja lisab, et ilmtingimata kuulub grill-liha juurde värske salat. Kõige lihtsam neist koosneb rohelisest salatist, tomatist, kurgist, paprikast, värsketest idudest, mida ta väga armastab, ja vinegrettkastmest.

Kuigi (sooje) salateid tehakse Voki köögis palju aasta ringi, tuleb värvilise toidu isu just talve lõppedes. Näiteks salat, kus küll välismaised, ent juba üsna magusa maitsega maasikad ja kirss- või ploomtomatid sees, pole selle isu rahuldamiseks sugugi halb variant. Ja nagu ta ette näitab, näevad need taldrikul koos rohelise kraami ja mozzarella juustu pallikestega ka ekstraahvatlevad välja.

Muidugi sünnivad paljud Voki salatid improviseerides. Põhiline, mida ta neisse alati panna püüab, on rukola ja tomat, mille maitsed üksteise ja ka paljude teiste komponentidega hästi klapivad. Kõik muu vaheldub. Kurki kasutab ta pigem kevade tulles, kui see on juba õige mekiga.

Kastmeks eelistab aga oliiviõli, kuhu on segatud sidrunimahla või veiniäädikat ja väheke soola-pipart. Kui salat on põhiroaks, lisandub värskele ka midagi toekamat, näiteks juust, kana või kala. Kui aga salat läheb lihakõrvaseks, piisab ka ainult värskest kraamist.

Oma salatikooslustest kõige õnnestunumaks peab Vokk grillitud Halloumi juustu koos arbuusi ja kastmega, kuhu on lisaks oliiviõlile segatud münti, basiilikut, küüslauku. «Ebatraditsiooniline kooslus, kus soolane ja magus mõnusalt kokku mängivad. Väga maitsev!» kiidab ta retsepti, mis siiski sobib rohkem suveaega, kui magusad arbuusid meil kohal.

Riivitud porgandi lauale andmiseks on tal samuti mahlakam salativariant: segage see kodujuustu, apelsini või kõrvitsaseemnetega ja maitsestage soola-suhkruga.

Salat suitsukana ja seesamise juustuga

Idee panna salatisse seesamiseemnetes küpsetatud Lapi juustu pärineb hobikokkajal kokanduskuulsuselt Jamie Oliverilt, kes saates «30 minuti road» valmistas samamoodi Halloumi juustu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles