John Lucas: majandus­teoreetiline lähenemine demokraatiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Lucas
John Lucas Foto: Erakogu

Majandusteoreetiline lähenemine demokraatiale kinnitab, et valitsused võistlevad häälte pärast üsna samamoodi nagu tarnijad tarbijate pärast. Üks Ameerika kongresmen selgitas seda naftaärimehele nõndamoodi: «Sina äritsed naftafutuuridega. Mina äritsen häältega.»

Selles on alati peitunud oma tõetera. Poliitikud soovivad, et neid valitaks, ning võtavad tihtipeale mõnes küsimuses seisukoha pigem sellepärast, et see aitab neil hääli koguda, mitte oma sisemisest veendumusest. Eeldusel, et leidub piisavalt valijaid, kes ei hooli kuigi palju, millistest poliitilistest printsiipidest peaks valitsus juhinduma, ega kuluta aega kaalumisele, milline lahendus mõnes konkreetses küsimuses teeniks kõige paremini riigi pikaajalisi huve, leidub alati hääli, mida endale korjata.

Inimesed jõuavad poliitikasse eri põhjustel. Mõned on üllad ja ühiskondlikult meelestatud inimesed, kes soovivad teenida kaasmaalasi. Mõnel on kindlad veendumused, kuidas riiki tuleb juhtida. Mõned taotlevad võimu, mõju ja prestiiži. Aga kõik nad tahavad olla võimul ja soovivad enda taha valijaid, kes laseks neid võimule pääseda. Kuni leidub hääli, mida enda poole kallutada, poliitikud seda ka teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles