Tõnis Lukas: 25 aastat läbimurdelistest Tartu muinsuskaitsepäevadest

Tõnis Lukas
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1988. aasta muinsuskaitsepäevadel Tartus lehvisid juba rahvusvärvid. Küll eraldi lippudena, kuid oli selge, et sündmusi tagasi pöörata polnud enam võimalik.
1988. aasta muinsuskaitsepäevadel Tartus lehvisid juba rahvusvärvid. Küll eraldi lippudena, kuid oli selge, et sündmusi tagasi pöörata polnud enam võimalik. Foto: ERM

Tõnis Lukas, 1988. aasta Tartu muinsuskaitsepäevade korraldustoimkonna esimees, vaatab tagasi 25 aasta tagustele sündmustele ja meenutab, milline oli tolle pöördelise sündmuse teine, avalikkuse eest varju jäänud pool.

Sel kevadel on mõnus mõelda saavutatule. Suur osa sellest, mis 25 aastat tagasi oli alles unistus – või polnud veel sellekski saanud –, on praeguseks ära tehtud.

Suurtest rahvaliikumistest, mis Eesti riigi taastamiseni viisid, oli muinsuskaitseliikumine üks võimsamaid. Selle üheks tipphetkeks olid 1988. aasta 14.–17. aprillil toimunud Tartu muinsuskaitsepäevad. Need päevad läksid ajalukku: just siis toodi uuesti avalikult välja seni vaid südamesopis kantud sinimustvalge lipp, mis mõni aeg hiljem ka uuesti riigilipuks kuulutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles