Kasvav töötute armee on töövaidluste arvu enam kui kahekordistanud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööturuameti Tallinna ja Harjumaa osakonna Tallinna büroo
Tööturuameti Tallinna ja Harjumaa osakonna Tallinna büroo Foto: Sven Arbet/Maaleht

Töötute arvu kiire kasvuga on kaasnenud ka töövaidluste kahekordistumine, mis tulevikus võib tähendada kohtusse jõudvate töövaidluste kasvu.

Tööinspektsiooni statistika kohaselt esitati töövaidluskomisjonile 2008. Aasta kolme esimese kuuga 1150 avaldust, sealhulgas tööandjatelt 51 ning töötajatelt 1099 avaldust.

Tänavu on esimeses kvartalis tööinspektsioonile laekunud aga juba 2541 avaldust, ehk rohkem kui kaks korda mullusest enam. Peamiselt on kasvanud just töötajatelt laekunud kaebuseid, mida on tänavu esitatud 2462.

Samas ei ole töövaidluskomisjonist kohtusse edasi jõudnud vaidluste hulk kohtunike hinnangul oluliselt kasvanud.

Näiteks Tartu maakohtu piirkonnas alustati mullu terve aasta jooksul menetlust 93 asjas. Tänavu on ligi nelja kuuga alustatud menetlust 44 asjas. Sellise tempo juures kasvaks aasta lõpuks kohtuvaidluste arv küll mõnevõrra.

Tartu halduskohtus alustati aga teenistussuhete alastes asjades möödunud aastal menetlust 48 asjas, tänavu on alustatud menetlust vaid viies asjas.

Viimane tähelepanuväärsem tööõigusluk vaidlus, mis kohtulahendini on jõudnud, oli endise põllumjanadusministeeriumi taimetoodangu inspektsiooni peadirektori Mart Mäekeri vallandamisega seotud.

Kohus tühistas aprillis ministri käskkirja, millega Mäeker 6. veebruarist 2008 töölt vabastati ning ennistas mehe taas tööle. Riigile läks see kohtuotsus maksma üle poole miljoni krooni.

Vastukajana sel teemal kirjeldas üks Postimehe lugeja oma töövaidlust justiitsministeeriumi haldusalasse kuuluva Murru vanglaga.

Endine vanglaametnik vaidlustas samuti oma vallandamise ning 21.aprillil mõistis kohus vallandamise seadusevastaseks ning riik pidi oma kukrut taas töötaja kuue kuu palga ulatuses kergendama.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul ei ole kohtutel olemas statistikat konkreetselt tööle ennistamist puudutavate kohtuasjade kohta, kuid tööõigusalaste asjadega tegeleva kohtuniku hinnangul pole selles valdkonnas erilist kasvu märgata olnud.

Samas on eelpool kirjeldatud mõlemad vallandamisjuhtumid aset leidnud möödunud aastal. Arvestades, et suurem vallandamiste ja koondamiste laine on Eestit tabanud viimase poole aasta sees, võib see tähendada veelgi rohkem kohtuvaidlusi ning võimalikke tööle ennistamisi lähitulevikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles