Eesti on melanoomi suremuselt Euroopas esirinnas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium.
Solaarium. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Eestis esineb melanoomi sama palju kui Soomeski, sureb meil sellesse haigusesse inimesi rohkem kui üle lahe. Üleeuroopalise uuringu järgi juhib Eesti koos Poolaga melanoomi suremuse edetabelit Euroopas.

«Melanoom on keskklassi, kes töötab ruumis ja saab korraga suure doosi UV-kiirgust, haigus,» rääkis nahaonkoloog Marianne Niin. Tema sõnul põevad seda kõige rohkem põhjamaal elavad inimesed. «Kümne aastaga oleme haigestumise arvult Soomele järele jõudnud, kuid meie elulemus on märksa väiksem kui neil,» tõdes arst.

Kui ravi ja diagnostika on mõlemas riigis võrdselt kättesaadavad, siis Eesti suur suremuse näitaja tuleneb ennekõike sellest, et arsti juurde jõutakse liiga hilja. «Eestis tahavad inimesed minna kindlasti naha­arstile oma sünnimärki näitama, aga sinna on neljakuulised järjekorrad. Tegelikult tuleks minna esmalt perearsti juurde, kes saab kahtluse korral kohe anda kiire saatekirja ning sellega saaks ruttu haiglasse vastuvõtule,» selgitas doktor Niin. Tema sõnul ongi Soome elulemusnäitaja nii hea, kuna seal jälgivad sünnimärke perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles