Lapsed pöördusid õiguskantsleri poole mullu kümnel korral

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed pöörduvad järjest rohkem ise õiguskantsleri poole.
Lapsed pöörduvad järjest rohkem ise õiguskantsleri poole. Foto: SCANPIX

Õiguskantsler Indrek Teder võttis oma 2012. aasta tegevuse ülevaate põhjal teravdatud tähelepanu alla laste õiguste kaitse. Lapsed ise pöördusid ülevaateaastal õiguskantsleri poole kokku kümnel korral.

Aastal 2011 pöördusid lapsed kantsleri poole vaid kolmel korral. Ülejäänud juhtudel olid pöördujateks lapsevanemad või teised lapse seaduslikud esindajad.

Eelmisel aastal algatas õiguskantsler kokku 164 asjamenetlust, mis puudutasid laste õigusi. Nendest 71 olid sisulised menetlused ning 93 menetlust olid sellised, mille lahendamine ei kuulunud õiguskantsleri pädevusse.

Ülevaateaastal algatas õiguskantsler 16 asjamenetlust, et kontrollida lapsi puudutavate õigustloovate aktide põhiseaduspärasust. Nendest 3 omal algatusel ning 13 avalduse alusel.

Lasteombudsmani fookuses oli ülevaateaastal kolm suuremat teemat: asenduskodus kasvavate laste õigused, laste kehalise karistamise keelustamine ning laste vaesusega seotud probleemid. Ülevaateaastal külastasid õiguskantsleri nõunikud 14 asenduskodu ning selle põhjal valmis 2013. aasta aprillis mahukas asenduskoduteenuse analüüs.

Sügisel saatis lasteombudsman sotsiaalministrile avaliku pöördumise laste kehalise karistamise keelustamiseks, kuna lasteombudsmani hinnangul rikub laste kehaline karistamine inimõiguste aluspõhimõtteid – õigust füüsilisele puutumatusele ja inimväärikusele.

Mullu kevadel kutsus lasteombudsman kokku ümarlaua, kus tutvustati lasteombudsmani poolt koostatud laste vaesuse ülevaadet ning otsiti lahendusi laste vaesusega seotud probleemidele. Lisaks eelpool loetletule tegeles lasteombudsman eelmisel aastal lapse õigusi puudutavate menetlustega ning lapse õiguste edendamisega seotud tegevustega.

Kantsler analüüsis mullu mitme valla õigusakte, millega on reguleeritud koolieelsesse lasteasutusse vastuvõtmine ja sealt väljaarvamine, ning tuvastas mitmes määruses põhiseadusega vastuolus olevaid tingimusi.

Menetlusi avalikku võimu teostavate isikute ja asutuste tegevuse õiguspärasuse kontrollimiseks algatas õiguskantsler kokku 55, nendest 23 omal algatusel ning 32 avalduse alusel.

Õiguskantsler esineb aastaülevaate ettekandega riigikogus sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles