Taavi Veskimägi: valiku teeb turg

Taavi Veskimägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Toomas Huik

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi kirjutab, et kohustus hoida Eesti elektrisüsteemis kasutatavat tootmisvõimsust 110 protsendi tasemel tiputarbimisest on koormav ja tehniliselt ebavajalik.

Eesti on osa Euroopa ühtsest energia siseturust. Asume Euroopa elektrisüsteemide ristteel ja siinsed energeetika tulevikuvõimalused peituvad energiasüsteemide võrgustumises. Euroopa Liidu energiamajanduse visioon – ühtne võrk, ühtne turg – töötab Eesti energiatarbija huvides. Tarbija elektriga varustatuse Valgas tagab sama kindlusega nii Riias või Narvas asuv elektrijaam.

Elektriga varustatuse seisukohalt, nagu ka paljude teiste kaupade puhul, ei saa Euroopa Liidu liikmesriikide piiridel olla enam mingit tähtsust. Täpselt nagu see toimiva ühtse siseturu järgi peab olema. Tihti võivad elektrisüsteemide «pudelikaelad» olla riikide sees, mitte riikide vahel. Veelgi enam aga inimeste peas. Energiavarustuskindlusest on harjutud mõtlema riigipõhiselt. Kas elektrijaam Lätis on Eesti tarbija elektriga varustamise seisukohalt millegi poolest halvem kui elektrijaam Eestis? Ei ole, kui lätlasi usaldame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles