Pianiinod reastusid näituseks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse idee autor ja koostaja, Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi juhatuse esimees Alo Põldmäe (vasakul) näitas eile kandvatele jõududele, kus täpselt peab Jaani kirikus näitusel seisma klaverimeister Jaan Rässa ehitatud pianiino ning veel mituteist pilli.
Näituse idee autor ja koostaja, Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi juhatuse esimees Alo Põldmäe (vasakul) näitas eile kandvatele jõududele, kus täpselt peab Jaani kirikus näitusel seisma klaverimeister Jaan Rässa ehitatud pianiino ning veel mituteist pilli. Foto: Margus Ansu

Eile tassisid töömehed, higi palgel ja särk märg, Jaani kiriku külguksest sisse suuri pille, et neid siis reastada väljapanekuks. Näitusel on 15 pianiinot ja üks kabinetklaver – Astron.

Astronit nimetab näituse «I Eesti Vabariigi klaver» koostaja, Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi juhatuse esimees Alo Põldmäe Tartu auks ja uhkuseks. See on ehitatud Emajõelinna firmas Astron ning see kuulus helilooja ja dirigent Juhan Simmile.

1920. aastatel oli Eesti klaveriehituses juhtpositsioonil Tartu eelkõige tänu siin tegutsenud eesti klaveriehituse grand old man’ile Ernst Hiisile. «Tema konstrueeritud klaverid Astron olid hulk aastaid Eesti klaveriehituses lausa etaloniks,» lisas Põldmäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles