Patriarh Kirill kinkis uuele Lasnamäe kirikule ikooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirill Lasnamäe pühapäeval õigeusu kiriku juures.
Patriarh Kirill Lasnamäe pühapäeval õigeusu kiriku juures. Foto: Peeter Langovits

Moskva ja kogu Venemaa patriarh kinkis pühapäeval Tallinnas sisse pühitsetud Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kirikule Tihvini Jumalaema ikooni.

Kirikupea lausus, et vaeva tuleb näha mitte ainult tulevaste, vaid ka praeguse inimpõlve nimel, kuna iga inimese elu omab igavikulist väärtust ning iga inimene on kordumatu.

«Kui puudub igavikuperspektiiv, siis ei saa olla ka moraali, nõnda juhtubki nendega, kes ei usu sellesse, et inimese hing elab edasi ka pärast surma,» ütles tema pühadus ning nimetas kirikut mitte ainult palvetamise, vaid ka juhatuse saamise kohaks.

«Mis on igavene elu? See on see elu, mis on loomuomane inimese hingele. Jumal lõi inimese hinge selleks, et ületada aega ja ruumi. Ning kõik see, mis me oma elu jooksul kogume, meie mõtted, meie teadmised, tunded, kogemused – need ei kao ühes meie keha füüsilise hävinemisega,» selgitas kirikupea.

«Me langetame pea kõigi nende ees, kes kannatasid sellel maal, keda ülekohtuselt vahistati, hukati, küüditati – me palvetasime täna kõigi nende eest, kes on sel maal hukkunud, kaasa arvatud Teise maailmasõja aastail,» ütles patriarh.

«Ent selles pühakojas saate teie ja teie lapsed mitte ainult õppida elu mõtet, vaid ka kaemuslikult, mõistuse ja südamega tunda, mis on jumala kohalolek meie elus,» lausus tema pühadus.

«Ükski ühiskond ei saa olla stabiilne ja õnnelik, kui ta sammub äärmuslikku teed mööda. Ja neid äärmusi, millel lasti sündida 1990. aastatel, on nüüd asutud parandama, sealhulgas ka Eesti võimude aktiivsel osalusel. Ning see, et me täna palvetame siin selles suursuguses kirikus, sümboliseerib uue aga saabumist,» ütles patriarh, avaldades Eesti ja Tallinna võimudele tänu kaasabi eest kiriku ehitamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles