Jüri Saar: massiparteide allakäik

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Toomas Huik

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik mõttekoja esimees Jüri Saar (IRL) kirjutab, et meie erakondade olemise viis on iganenud ning 20. sajandi esimesest poolest pärit arusaamad ei sobi 21. sajandi alguse demokraatlikku ühiskonda.

esti poliitelu on jõudnud järgmisse faasi, mil tuleb üha enam esile vajadus pöörde järele siinses erakondlikus praktikas ja poliitilises kultuuris. Suuri, st parlamendis esindatud parteisid regulaarselt tabavad ja neid alustaladeni läbi raputavad skandaalid ei ole seletatavad mitte niivõrd inimlike eksimuste või kellegi personaalse pahelisusega, kuivõrd millegi hoopis fundamentaalsemaga.

Meie erakondade modus vivendi (olemise viis – toim) on iganenud ning 20. sajandi esimesest poolest pärit arusaamad ei sobi 21. sajandi alguse demokraatlikku ühiskonda. Seetõttu jooksevad liiva kõik altpoolt tulevad ettepanekud ja initsiatiivid (nt Rahvakogu) ning meie erakonnad meenutavad bolševike parteist välja kasvanud kloone. Erakondade siseelu inetusi on järjest raskem varjata, massiparteide hiilgusest on saanud nende viletsus ja allakäik. Kahekümne iseseisvuseaastaga on arengupotentsiaal sisuliselt ammendatud ning uute samasuguste parteide juurdetekitamine pole lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles