Riigikogu vaidlustas esmakordselt eurodirektiivi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis 54 poolthäälega vastu Euroopa Liidu asjade komisjoni algatatud otsuse, millega vaidlustatakse Euroopa nõukogu direktiiv, mille järgi peavad börsil noteeritud äriühingud hakkama esitama teavet oma mitmekesisuspoliitika kohta.

Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) hinnangul soovib Euroopa Liit rakendada meetmeid, mis ei kuulu EL ainupädevusse ja on vastuolus subsidiaarsuse põhimõttega, mille kohaselt ELi poliitilised otsused tuleb alati teha madalaimal võimalikul haldus- ja poliitilisel tasandil ning võimalikult lähedal kodanikele.

EL asjade komisjon on seisukohal, et äriühinguõigus kuulub pigem liikmesriikide pädevusse ja ettevõtted eksisteerivad üldjuhul liikmesriigi õiguse alusel.

Otsuse kohaselt esitab riigikogu põhjendatud arvamuse Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni presidendile ning Euroopa Liidu nõukogu eesistujale Euroopa Parlamendi ja nõukogu vastava direktiivi ettepaneku kohta.

Direktiivi ettepaneku järgi peavad börsil noteeritud suured äriühingud esitama teavet oma mitmekesisuspoliitika, sealhulgas vanuse, soo, geograafilise mitmekesisuse ning haridusliku ja kutsealase taustaga seotud aspektide kohta. Aruanne peab sisaldama vastava poliitika eesmärke, selle rakendamist ja saavutatud tulemusi.

Äriregistri ettevõtete andmetele tuginedes tooks ettepanek kaasa täiendava mittefinantsteabe avalikustamise kohustuse minimaalselt 30 ettevõttele Eestis ning mitmekesisuspoliitika esitamise kohustuse 16 ettevõttele.

Otsuse vastu hääletas 23  ja erapooletuks jäi 2 riigikogu liiget. Otsus jõustub selle allakirjutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles