Sten Hankewitz: geiabielud ei võta kelleltki midagi ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Hankewitz
Sten Hankewitz Foto: Erakogu

Elan Ühendkuningriigis, kus samasooliste partnerlust reguleeriv seadus kehtib 2005. aastast. Geide kooselu ei kutsuta abieluks, vaid tsiviilpartnerluseks. Kuid põhimõtteliselt annab tsiviilpartnerlus geipaaridele samasugused õigused ja kohustused nagu abielu. Lihtsalt teise nime all.

Üle-eelmisel aastal algatas valitsuskoalitsioon debati partnerlussuhte määratluse muutmise üle. Ette valmistati samasooliste abielu reguleeriv eelnõu, mis jaanuaris, veebruaris ja mais läbis parlamendi alamkojas kõik lugemised. Kolmandal lugemisel kiideti eelnõu heaks häältega 366 poolt ja 161 vastu. Juunis arutas seadust ka ülemkoda, kus see on praeguseks edukalt läbinud kaks lugemist.

Vaadates tagasi viimasele kaheksale aastale, mil tsiviilpartnerlusseadus on samasooliste kooselu reguleerinud, ei ole näha ühtegi märki, et abielu institutsioon oleks kannatanud. Mehed ja naised abielluvad (ja lahutavad) samamoodi nagu enne. Traditsioonilist abielu ei ole kelleltki ära võetud. Lihtsalt kõigile inimestele on antud võrdne õigus oma suhet, oma armastust teise inimese vastu seaduse ees kinnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles