Ahto Lobjakas: Ameerika salasilm

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Kuidas suhtuda USA jälgimis­programmi? Kui on valida ükskõik kui hea­soovliku võimu suva ja seaduse võimu vahel, siis peame valima viimase, leiab kolumnist Ahto Lobjakas.

Nagu Sauron J. R. R. Tolkieni «Sõrmuste isandas», jälgib meie maailma üks salasilm. Nii nagu Saurongi, näeb ta kõike olulist – mis meie ajastus tähendab kõike digitaliseeritut. Erinevalt Tolkieni kurjuse vürsti silma ette sattujatest võime meie eeldada, et USA massijälgimisprogrammide ja liitlaste järel nuhkimise taga ei ole kurja kavatsust. Võime seda eeldada, aga ei enamat.

Tegemist pole üksnes halva üllatusega külma sõja järgses niig­i närvilises kontekstis, kuigi seegi iseenesest on halb. Nädalavahetusel saime teada, et PRISMi raames spioneeris USA ka liitlaste järele: salasilm piidles Saksamaad, Prantsusmaad ja vähemaid Lääne-Euroopa riike. Kuid ajalukku läheb Snowdeni kaasusest ilmselt midagi muud: äratundmine, mis teadjamatel on ammu mõnes ajusagaras pesitsenud kahtlusena, et kui iga meie liigutus massikommunikatsiooni eetris on kusagil kellelegi näha või kuulda, siis kusagil keegi kindlasti vaatab ja kuulab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles