Süsteemsed vastuolud häirivad lasteaednike tegevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vastuolulisel kombel sätestab riik kasvatajate kutsestandardid, kuid palku maksavad omavalitsused. Lasteaednikele valmistab muret, et pearahade määrad on üleriigiliselt vägagi erinevad.

Eesti Lasteaednike Liidu juhatuse liige Marju Reinvart kinnitas, et Tallinna lasteaiad on alarahastatud, kuid juhtis probleemi sellele, et probleemid on siiski üleriigilised.

Tema hinnangul on suureks probleemiks tõik, et üldhariduse ning alushariduse finantseerimine ei toimi ühtsetel põhimõtetel. Esimest rahastab riik, teist omavalitsused. «Lasteaiad on ikkagi vaeslapse osas,» ütles ta. Tegu on süsteemse probleemiga. Reinvarti sõnul on vastuoluline, et riik kehtestab kasvatajate kutsestandardid, kuid palku maksavad omavalitsused. Ta tõi välja ka pearahade küsimuse.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ütles, et alus- ja üldharidus süsteemi sidumist peab ta pigem haridusministeeriumi haldusalaks, mistõttu ei soovi ta antud teemat pikemalt kommenteerida. Samas pole Rõivase sõnul lasteaedade süsteemi korralduslikku poolt Eesti ühiskonnas kunagi vaidlustatud. «Seda enam, et lõviosa omavalitsustest tuleb lasteaedade pidamisega suurepäraselt toime,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles