Riigikontroll soovitab valitsusel tõsta pensioniiga

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolör Mihkel Oviir.
Riigikontrolör Mihkel Oviir. Foto: Peeter Langovits

Riigikontroll kutsub valitsust üles peatama pensionitõus ja tõstma pensioniiga, sotsiaalmaksu pole juba viis aastat riigieelarvesse laekunud nii palju, et sellest piisaks pensionite väljamaksmiseks, teatas

ERR Uudised

.

«Me ei pääse sellest kindlasti, me peame inimestele selgitama, et see on paratamatu ja me peame rääkima, et 20 aasta pärast on pensioniiga võib-olla 67 aastat,» ütles riigikontrolör Mihkel Oviir «Aktuaalsele kaamerale».

Hoolimata sellest, et võrreldes Euroopa keskmisega on Eestis pensionid väga madalad, oleks Praxise analüütiku Andres Võrgu arvates praegu mõistlik pensione vähendada.

«Ilmselt meil ei ole võimalik võtta laenu pensionite maksmiseks. Kui ei ole võimalik kulusid vähendada ka uutest sektoritest, siis tähendab see seda, et pensione peab mingil määral vähendama,» rääkis Võrk, selgitades, et kärpida võiks nii, et kõrgema pensioni saajad kaotaksid natukene rohkem ja madalat pensioni saavad inimesed kaotaksid vähem.

Pensionikassa puudujääk on seni kaetud riigi jooksvate tuludega, kasutatud on ka pensionireservi, kuhu riik suunas parematel aegadel osa eelarve ülejäägist, kuid millest nüüdseks on vaid kolm miljardit järele jäänud.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul läheb osa reservist sel aastal pensionite väljamaksmiseks käiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles