Tõravere meteoroloogiajaam pälvis rahvusvahelise tunnustuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesekell Tõravere observatooriumi õuel.
Päikesekell Tõravere observatooriumi õuel. Foto: Alo Lõhmus

Maailma kliimauuringute programm WCRP avaldas augusti alguses tunnustust Tartu-Tõravere meteoroloogiajaamale ja selle töötajatele päikesekiirguse mõõtmiste suurepärase andmekvaliteedi eest.

WCRP tõstis esile andmete ajaliselt täpset laekumist ülemaailsesse kiirgusbaasjaamade BSRN võrku ning seda, et andmerida on ühtlane, ilma katkestusteta. Eesti kiirgusmõõtmised on WCRP kinnitusel ainulaadsed ja kliimauuringute seisukohalt suure väärtusega.

Maapinna päikesekiirguse mõõtmised, mida teostatakse Tartu-Tõravere meteoroloogiajaamas juba 1950. aastast alates, on suureks ja väga hinnatud panuseks rahvusvahelistes programmides ja projektides, märkis ilmateenistus. BSRN võrgu kaudu kasutavad neid andmeid WCRP, globaalne energia ja veevahetuse projekt GEWEX, globaalne kliimavaatlus süsteem GCOS ja globaalne atmosfääri vaatlusprogramm GAW.

Praegu kuulub ülemaailsesse kiirgusbaasjaamade BSRN võrku 40 jaama, Tartu-Tõravere alates 1999. aastast.

BSRN võrku kuuluvate jaamade eesmärk on teostada väga täpseid ja pidevaid päikesekiirguse mõõtmisi maailma eri paikades. Kõrge kvaliteediga vaatlusandmeid kasutatakse satelliitandmetega võrdlemiseks ja erinevate numbriliste mudelite hinnangute valideerimiseks.

Lisaks Tartu-Tõravere jaamale tunnustati ka Jaapanis asuvat Tateno jaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles