Autor: võidusamba valguslahendus tuleb kavandatust veelgi parem

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme õhtul langeb võidusambalt kate.
Homme õhtul langeb võidusambalt kate. Foto: Peeter Langovits

Vabadussõja võidusamba ühe autori Rainer Sternfeldi sõnul on homme avatava samba klaasristi valguslahendus esialgu kavandatust veelgi huvitavam ning pidulikel puhkudel muutub samba valgustus.

«Valguslahenduse puhul tuli mõningaid üllatusi, pidime sellega rohkem vaeva nägema, kui me esialgu arvasime,» tunnistas samba üks autoritest Rainer Sternfeld täna Postimees.ee'le. Tema sõnul muutus töökäigus klaasristi valguslahendus kahetasandiliseks.

«See on huvitav lisaväärtus, mille peale valguseinimesed tulid ja mida meie aktsepteerisime,» sõnas ta.

Nii hakkab klaasristi valgustus igapäevaselt olema ühes seadistuses, pidulikel hetkedel on see aga teistmoodi. Milline täpselt, soovitas autor homme ise vaatama tulla.

«Valgustuse puhul on meil võimalus mängida intensiivsusega, määratleda seda vastavalt sündmusele, ise seadistada,» selgitas ta ja lisas, et soovi korral võib valgustust kasvõi iga päev muuta.

«Ma vaatan praegu võidusammast, selle peale paistab päike ja see näeb välja nagu jää. Me oleme väga rahul, et see käitub igal kellaajal erimoodi,» tunnistas intervjuu ajal Vabaduse väljakul olnud autor.

Tema sõnul on nad kogu aeg rõhutanud, et sammas peab öösel välja nägema samaväärne kui päeval. «Ma usun, et me oleme selle saavutanud,» kinnitas ta.

Müüride asukohti markeerib sillutis

Võrreldes algse kavandiga on muutunud ka Ingeri bastioni nõlva osa. «Need üllatused, mis siit mulla alt välja tulid, olid ühed, mida me ei saanud ette näha, aga mis nüüd lisavad ajaloolist nüanssi sellele maa-alale,» tõdes autor. Nii näiteks jäeti osaliselt alles ja restaureeriti kunagised bastioni müürid. Mittesäilinud müüriosa, aga markeeriti sillutisega.

Autorid ise on Sternfeldi kinnitusel oma tööga rahul. «Päris hästi on õnnestunud sidumine vanalinna ja Vabaduse väljaku vahel. On selline tunne nagu olekski see kogu aeg selline olnud,» sõnas ta.

Sammas elab koos rahvaga

Sternfeldi kinnitusel elab ja hingab homme avatav sammas koos rahvaga. «See ilus lause tähendab seda, et kuna klaassammas peegeldab ümbritsevat valgust, siis näiteks täna, kui paistab päike, see sillerdab. Kui õhtul on päikseloojang, siis ta võtab endasse selle valguse. /.../ Kui oleks pilvine ilm, siis ta oleks koos meiega hall ja tuhm,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles