Saaremaal vähendati kahe lasteaiakasvataja palka ebaseaduslikult

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuressaare linnalt palka saavate töötajate 18-protsendilise palgakärpega mitte nõustunud 5. lasteaia kasvatajate palku vähendati ühepoolselt, mis oli töövaidluskomisjoni otsuse kohaselt ebaseaduslik.

Ehkki kaks kasvatajat keeldus kokkuleppele alla kirjutamast, vähenes nende palk aprilli algusest samavõrra kui teiste linna palgal olevate töötajate oma. Seejuures võeti vastav otsus vastu alles 9. aprillil, koos lisaeelarvega, kirjutas Oma Saar. Seega ei saa kärbet põhjendada antud määrusega, ütles Saaremaa haridustöötajate liidu juhataja Signe Ratas.

Tööinspektsiooni vaidluskomisjonile saadetud kirjas leiab linnavalitsus, et tekkinud erakorraline majandusolukord on vääramatu jõud, mida osapooled ei saanud mõjutada ega ette näha. Sellele toetudes ei loeta võlaõigusseaduse §103 kohaselt lepingu mittenõuetekohast täitmist lepingu rikkumiseks.

Linnavalitsus põhjendab ühepoolset töölepingu muutmist sellega, et kasvatajad on eksinud isikute võrdse kohtlemise, mõistlikkuse ja hea usu põhimõtete vastu ning on keeldunud mõistmast muutunud objektiivset majandussituatsiooni.

Kasvatajatega seotud ametiühingu juhataja Signe Ratase sõnul on toodud põhjendus täiesti arusaamatu ning vastuolus tööõiguse ja võlaõiguse käsitlusega võrdse kohtlemise, mõistlikkuse ja hea usu põhimõtetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles