Kaitseministeerium toetab nelja kaitsetööstusprojekti 264 000 euroga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium.
Kaitseministeerium. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kevadel välja kuulutatud programmi raames kodumaiste kaitsetööstusettevõtete toetamiseks, valis kaitseministeerium konkursile laekunud 11 projekti hulgast välja neli, mille läbiviimiseks eraldab riik kokku 264 000 eurot.

«Ministeerium sõlmis toetuslepingud nelja Eesti kaitsetööstusfirmaga, mille loodavaid tooteid ja tehnoloogiaid saab tulevikus kasutada riigikaitses,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste BNSile.

«Näiteks toetab kaitseministeerium ettevõtete Maru Metall ja Semetron mobiilse traumakeskuse loomist, mis toob meditsiinilise abi lahingutegevuses haavata saanud kaitseväelastele lähemale. Ettevõtete eesmärk on ehitada mobiilne ja lühikese ajaga töökorda seatav keskus, milles on operatsioonisaalile lähedased tingimused ja kus vigastatuile saab anda ulatuslikku esmatasandi abi. Ettevõtted kasutavad keskuse loomisel Afganistanis teeninud Eesti välikirurgide ja kaitseväe meedikute kogemusi,» sõnas Jugaste.

Osaühingu Vesimentor projekti eesmärk on luua kergesti teisaldatava, vastupidava ja kuni kümme inimest mahutava pommikeldri prototüüp, lisaks toetab kaitseministeerium ka riigikaitses multirootori tehnoloogiat katsetavat ettevõtet ELI ja kaitseotstarbelisi sidelahendusi arendavat ettevõtet Cybernetica, ütles Jugaste

Toetatud projektidest saavad Maru Metall ja Semetron kokku 98 850 eurot, Vesimentor 20 700 eurot, ELI 98 000 eurot ja Cybernetica 46 651 eurot.

Uus konkurss järgmiseks aastaks kuulutatakse välja juba käesoleva aasta lõpus. Taotluste hindamisel lähtutakse projekti otstarbekusest riigikaitse ja julgeoleku jaoks ning oluline on ka projekti rahvusvaheline konkurentsivõime. Samuti võetakse arvesse projekti tasuvust, ettevõtte võimekust ja arendusprojekti teisi rahastajaid.

Taotlusi hindab kaitseministeeriumi kaitsetööstuse arenduskomisjon, kuhu kuuluvad esindajad kaitseministeeriumist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, kaitseväest, siseministeeriumist, politsei- ja piirivalveametist, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest, patendiametist ja Arengufondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles