Värske võidusammas kogub tolmu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tolmustest paneelidest asub kohe risti all.
Üks tolmustest paneelidest asub kohe risti all. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Eelmise nädala alguses Tallinnas Vabaduse väljakul suure pidulikkusega avatud võidusambale on tekkinud inetud plekid, Tšehhi firma 2HP esindaja Jaanis Kulla sõnul on tegu tolmuga.

«Käisin eile ise üleval, imestasin, uurisin ja puurisin ning kui lõpuks käe külge sain, siis enesele üllatuslikult avastasin, et seal on kummaline tolm peal,» rääkis Kuld.

Tema sõnul on tolmust tekkinud inetud laigud kokku kolmel paneelil, millest üks on sellega täielikult kaetud. Kulla kinnitusel on tolmu klaaspaneelide mõlemal küljel. Ta kinnitas, et plekki ei ole klaaspaneeli sees.

Miks tolm just nendesse kohtadesse kogunes, ei osanud Kuld täpselt öelda. Ta pakkus välja ühe põhjusena, et ehitustolmu, õhusaaste ja sammast katva grafitivastase aine tõttu on tekkinud mingi keemiline reaktsioon.

«Klaasil on staatiline elekter sees ja kuna on kasutatud plastikpukse, siis see pole maandatud,» kõlas teine selgitus tolmu kogunemise kohta.

Kuld lubas, et homme toob firma tõstuki ning sammas tehakse puhtaks. «Väike plaan on, et paneme antistaatiku peale. Loodame, et sellega ei pea enam tegelema,» lisas ta.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hundi sõnul said nad kummalistest plekkidest teada eile ja käisid kohapeal olukorda kontrollimas.

Kontrollimise ajal kohtuti ka Jaanus Kullaga, kes oli samuti asja uurimas. Hundi sõnul selgitas 2HP esindaja neile, et proovis käepärase lapiga plekki puhastada ja see koht läks puhtaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles