Klenski: president Ilves solvas Venemaa kodanikke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu.

Sõltumatu kandidaadina europarlamenti pürginud Öise Vahtkonna üks liidritest Dimitri Klenski leiab oma reedel tehtud avalduses, et president Toomas Hendrik Ilves solvas inimõiguslase Natalja Estemirova mõrvaga seoses avaldatud mõtetega Venemaa kodanike tundeid.


«President Toomas Hendrik Ilvese avaldus seoses vene inimõiguslase Natalja Estemirova tapmisega Inguššias ei ole mitte ainult küüniline, vaid ka avalikult solvav Venemaa ja tema kodanike - ka Eestis elavate - suhtes,» leiab Klenski oma avalduses.

Klenski hinnangul on solvav vihje, justkui võiks Venemaa olla kuidagi seotud viimastel aastatel mõrvatud inimõiguslaste ja ajakirjanike Natalja Estemirova, Anna Politkovskaja, Stanislav Markelovi ja Anastassia Baburova surmadega.

Samuti leiab Klenski tehtud avalduses, et sellised vihjed on eriti kohatud, kuni Eestis on lahendamata pronksiööl tapetud Dmitri Ganini surmajuhtum.

President Toomas Hendrik Ilves ütles neljapäeval, et Venemaa võimude tegevus Põhja-Kaukaasias tapetud inimõiguslase Natalja Estemirova mõrva ja teiste poliitmõrvade uurimisel näitab naaberriigi demokraatia suunas liikumise tõsiseltvõetavust.

«Vene võimude tegevus selle ja eelmiste poliitiliste mõrvade uurimisel on lakmuspaberiks, mis näitab, kui siiras ja tõsiseltvõetav on võimude soov hakata liikuma demokraatliku, inimeste põhiõigusi austava õigusriigi suunas,» sõnas Ilves BNSile.

Seni tabamata kurjategijad võtsid Esemirova Tšetšeenias tänaval kinni, toppisid autosse ja sõidutasid teadmata suunas minema. Estemirova oli ühingu Memorial juht Tšetšeenias ja Tšetšeenia rahuprotsessi ühiskondliku järelevalvenõukogu liige. Estemirova kuulihaavadega laip leiti kolmapäeval Inguššiast Gazi-Jurti küla lähedalt umbes saja meetri kaugusel maanteest.

Europarlamendi valimistel üksikkandidaadina 7152 häält kogunud Klenskit süüdistas riigiprokuratuur aprillirahutuste organiseerimises koos Öise Vahtkonna liidritega, kuid Harju kohus ja Tallinna ringkonnakohus mõistsid mehed õigeks. Riigiprokurör on otsuse vaidlustanud riigikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles