Savisaar näeb Keskerakonnal häid võimalusi valimisvõiduks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kinnitusel on praeguste valitsuserakondade poliitika pankrotis ning tänu sellele on Keskerakonnal hea võimalus olla sügisel kohalike omavalitsuste valimistel keskpunktis.

Savisaar ütles laupäeval Lääne-Virumaal Käsmus keskpartei suvepäevadel, et Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) lootused kohalikel valimistel hääli koguda kahanevad iga nädalaga. Savisaare hinnangul otsitakse väljapääsu maskeerumisest mitmesuguste valimisliitude taha, et parempoolseid ei koormaks valitsusparteide nimi ja vastutus.

Keskerakonna esimees kirjeldas mitmesuguseid katseid pakkuda parteidele alternatiivi, muuhulgas ka tänavu kevadisi mõttetalguid, mis aga tema hinnangul haledalt läbi kukkusid.

«Osalejaid tuli isegi korraldajate enda tunnistust mööda kümme korda vähem kui välja reklaamiti ja kohalike mõtetega manipuleeriti sedavõrd rohmakalt, et üritust algul kogu jõuga toetanud meedia on tulemustest hiljem häbelikult vaikinud,» ütles Savisaar.

Teist katset erakondadele vastanduda nägi Savisaar aga Indrek Tarandi valimiskampaanias europarlamendi valimistel.

«Tarand tõestas, et just Reformierakond, IRL ja sotsid on tekitanud oma poliitika ebausaldusväärsusega Eesti erakonnamaastiku kohale tohutu osooniaugu, mille läbi need parteid ise ka otseselt kõige rohkem on kannatanud,» märkis Savisaar.

Tema sõnul on naiivne ettekujutus, et sügisel võib Tarand võtta ka Keskerakonna hääli. «Tegelikult mõjus tema häälte saagile kevadel positiivselt pigem meie üleskutse, et need, kes Keskerakonna poolt ei taha hääletada, hääletagu Tarandi poolt.»

Savisaar märkis siiski, et erakondliku süsteemi nõrgenemine ohustab tegelikult Eesti riiklust samamoodi nagu möödunud sajandi 30-ndatel aastatel. Keskerakonna esimees hoiatas, et kui domineerima hakkavad «kodumuru tüüpi» valimisliidud, siis hakkab meedia pärast valimisi rääkima parteide süsteemi krahhist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles