Pensionid sunnivad sotsiaalministeeriumi riigi rahakotist rohkem nõudma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Kuigi riik käsib sotsiaalministeeriumil järgmisel aastal kõvasti kokku hoida, soovib ministeerium riigieelarvest saada senisest hoopis neli miljardit enam. Ette antud summa ületamist põhjendab ministeerium seadustega, millega on paika pandud nii väljamakstavate pensionide kui ka kõikvõimalike toetuste suurus.

Eile õhtul esitas sotsiaalministeerium rahandusministeeriumile oma valitsemisala eelarve projekti, mille esialgseks üldmahuks on 41 199,6 miljonit krooni.

Seda on ligi neli miljardit enam, kui näeb ette rahandusministri poolt kehtestatud piirsumma, milleks on 37 290,8 miljonit krooni.

«See number ületab küll rahandusministeeriumi poolt ette nähtud piirsummat, kuid seni, kuni ei ole otsustatud kas ja kuidas muudetakse mingeid seadusi, lähtus ministeerium seaduste täitmise kohustusest ja esitas vastava taotluse ka rahandusministeeriumile,» selgitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Jana Zdanovitš.

Pressiesindaja sõnul arvestas ministeerium eelarvet tehes praegu kehtivate seadustega, millega on kindlaks määratud näiteks pensionide, vanemahüvitise, puudega inimeste ja muude riiklike toetuste suurus.

Rahandusministri määruse kohaselt on sotsiaalministeeriumi valitsemisalale esialgu järgmise aasta riigieelarvest lubatud 37 290,8 miljonit krooni ning võrreldes selle aastase eelarvega on see summa vähenenud ligi 7 protsenti.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja sõnul on vastavalt valitsuses kokkulepitule nii nende asutuse kui ka ministeeriumi allasutuste personalikulusid järgmise aasta eelarvest vähendatud 9 protsenti.

Lisaks on kavas teha muid kärpeid, kuid neid ta tutvustada ei soovinud, öeldes, et vastav kava on tunnistatud asutusesiseseks teabeks.

Eile valitsusse läinud dokumendi puhul on tegemist esialgse eelarveprojektiga. Edaspidi toimuvad läbirääkimised nii ametnike kui ministrite tasandil, mille käigus võib eelarve muutuda. Samuti täpsustub kogu riigieelarve maht pärast 27. augustil rahandusministeeriumist valmivat majandusprognoosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles