Üha enam lapsevanemaid leiab tee Gay ja Lesbi Infokeskusesse

Aleksei Günter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardi Ravalepik
Ardi Ravalepik Foto: Marina Puškar

End keerulises olukorras leidnud vanemad, kelle lapsed on oma homoseksuaalsust tunnistanud, pöörduvad nõu saamiseks üha tihedamini Eesti ainsasse Gay ja Lesbi Infokeskusesse.

Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Gayliidu koostöös tegutseva Gay ja Lesbi Infokeskuse tegevjuht Ardi Ravalepik ütles, et kui inimene räägib oma homoseksuaalsusest lähedastele, paneb ta nad üsna keerulisse olukorda.

Et oma homoseksuaalsust avalikustavad inimesed on tihti keskkooli lõpetaja eas, elavad vanemad teadet oma lapse seksuaalse orientatsiooni kohta eriti valusalt üle.

Lapsevanema hirmud

«Kaotusvalu, enese süüdistamine, teiste inimeste süüdistamine, aidsi-hirm – lapsevanem elab kõike seda läbi,» ütles Ravalepik.

Mullu Eesti geide seas läbi viidud küsitlus näitas, et enamasti julgevad nad oma seksuaalsest orientatsioonist avameelselt rääkida kolleegidele ja sõpradele (üle 60%) ning ainult kolmandik on valgustanud ka oma vanemaid.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Nelli Kalikova, kes on homoseksuaalsete noorte vanematega kokku puutunud ajal, mil töötas aidsi ennetuskeskuses, soovitas lapsevanematel end homoseksuaalsuse teemadel võimalikult hästi informeerida, enne kui nad last sel tundlikul teemal küsitlema hakkavad.

«Noored on sõltumata seksuaalsest orientatsioonist tihti kinnised ning vale lähenemine võib peres põhjustada suure konflikti,» ütles Kalikova.

«Ühiskonna hoiak homoseksuaalsuse suhtes on negatiivne ning seetõttu on noored ilmselt arvamusel, et vanemad ei suuda sellist uudist vastu võtta,» lisas Kalikova.

5500 pöördumist

Infokeskuses töötab kaks inimest ning aastase tegutsemisaja jooksul on nende poole pöördutud ligi 5500 korda – enamasti telefoni ja e-posti teel, kohapeal käib kaks-kolm inimest päevas.

Geide riskikäitumise vähendamine ja nende teadlikkuse suurendamine HIVist ja aidsist on Global Fundi Eesti programmi üks eesmärke.

Aastail 2003–2005 kulub sellele ligi 2,4 miljonit krooni kogu Global Fundi eelarvest Eestis, kogu siinse programmi maht neil aastail on 50 miljonit krooni.

Ligi kaks miljonit läks infokeskuse rajamisele ja selle töö ülalpidamisele, ülejäänu kulub turvaseksi tutvustavate infomaterjalide ja kondoomide jagamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles