Nils Petter Molvær – jälle Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline ta on – 45-aastane norra trompetikuulsus, kes varem on kahel korral käinud ka Jazzkaarel.
Selline ta on – 45-aastane norra trompetikuulsus, kes varem on kahel korral käinud ka Jazzkaarel. Foto: Kerry Brown

Mitu korda Jazzkaarel esinenud Euroopa üks esijazzimuusikuid, moodsalt elektroonikat kasutav trompetist Nils Petter Molvaer väisab jälle Eestit, sedakorda Leigo Järvemuusika raames.

Norra trompetist ja helivirtuoos Nils Petter Molvær kuulub samasse põhjala kauni jazzi esiritta, nagu Sidsel Endresen, Jan Garbarek, Eivind Aarset, Bugge Wesseltoft, Esbjörn Svensson Trio ja Arve Henriksen.

Molværi heliväljades sulanduvad magneetilise elegantsiga jazzi, ambienti, funki, house’i ja elektronmuusika elemendid – kord tihedas pinges, siis voolava rahuga. Oma lemmikuteks-mõjutajateks märgib Molvær selliseid tegelasi nagu Miles Davis, Don Cherry, Billie Holiday, Brian Eno, Joni Mitchell ja muidugi vanameistrist rütmiväänajat Bill Laswelli, kellelt Molværi enda veenev-eriline jazz’n’bass nähtavat hoogu on saanud.

Norralast huvitab nii akustiline kui ka elektrimuusika, nii kaalutlevad heliuuringud kui raevukas-poeetiline improvisatsioon, mis tõstis teda õige varakult ka kvaliteedimärk-plaadifirma ECMi ja selle produtsendi Manfred Eicheri huviorbiiti.

Kui audiotundlik olete siis, kui te parajasti ei tööta? Oletame, et viibite restoranis, kus mängib talumatult halb ja vali muusika. Kas lähete minema või õnnestub teil sellist tausta ignoreerida?

Sõltub olukorrast. Tavaliselt lähen ja palun neil vaiksemaks keerata või plaati vahetada. Üldiselt meeldib mulle, kui restoranides ja baarides on vaikne, või siis väga mahe muusika, nii et ei pea vesteldes karjuma.

Olete teinud ka filmimuusikat. Kui saaksite valida filmiajaloost ühe filmi, kuhu teie muusika iseäranis sobiks, siis mis filmi võtaksite?

Hmm, raske küsimus. Ehk «Blade Runner» või esimene «Matrix».

Teie uusimat live-albumit «Streamer» on kiidetud kui õitsva loomingulisuse triumfi. Seal on palju kasutatud uut tehnoloogiat, mis võimaldab reaalaja samplinguid ja seega eriti hoogsat helikujundamist. Kuidas te ise oma praegust loomeseisundit kirjeldaksite?

Valmistan just ette uut stuudioalbumit, mis peaks välja tulema sügisel. Seekord kasutan aktiivsemalt bändikaaslaste ideid, lasen neil teha seda, milles nad on eriti head. Ja ma miksin palju sisse erinevaid vokaale – selliseid väga konkreetseid vokaale, näiteks Sidsel Endreseni, või väga abstraktseid hääli, mis toimivad kui omaette instrumendid.

Millest saate inspiratsiooni – kas inimestelt või hoopis Norra müstilisest loodusest?

Enamasti ikka inimestelt, kellega koos töötan. Füüsiline loodus pole minu jaoks niivõrd oluline.

Kas olete pidanud tegema muusikalisi kompromisse, tähenduses, et näiteks produtsent lööb loomisel väga aktiivselt kaasa?

Jah ja ei. Mõnikord olen ma muusikaprotsessis nii silmini sees, et muutun pimedaks. Siis küsin mõnelt sõbralt arvamust või ideid, kuidas mingi muusikaline probleem lahendada.

Teie lootused-plaanid seoses Leigo kontserdiga?

Ikka see, mis tavaliselt – et tuleks lahe kontsert ja inimestele meeldiks!

Kontsert

Nils Petter Molvaer (Norra)

12. augustil kell 18

Leigo Järvemuusikal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles