Poliitväitlus pensionide saatuse üle võtab tuld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalast puhkust pühapäeval Tartu rulluisumaratonil alustanud peaminister Andrus Ansip seisab kindlalt pensionide praeguse suuruse kaitsel.
Nädalast puhkust pühapäeval Tartu rulluisumaratonil alustanud peaminister Andrus Ansip seisab kindlalt pensionide praeguse suuruse kaitsel. Foto: Andres Ehrenpreis

Reformierakonna juhatuse liige, endine majandusminister Meelis Atonen leiab: valitsuse kinnihoidmine seisukohast, et pensionid ei vähene, on suur ja ohtlik viga, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Ta leiab, et pensionimaksete jätkamine praegusel tasemel on võimalik vaid siis, kui need oleks kaetud ka sotsiaalmaksu laekumistega senisel tasemel.

Tegelikult sotsiaalmaksu laekumine aga kahaneb, sest lisandub töötuid ning töötajate palgad on tänavu langusteel. Pensionide maksmiseks ei ole ka juba aastaid piisanud sotsiaalmaksust, vaid riik on lisanud selleks raha mujalt eelarvetuludest.

«Pensionide suurus on nagu sangpomm eelarve küljes,» ütles Atonen Postimehele. See tähendab tema sõnul, et ühel hetkel avaldub kogu sotsiaalsüsteemis suur puudujääk.

Kõige suurem praeguse valitsuse viga seoses pensioniküsimusega on tema sõnul aga see, et inimestele jätkuvalt üha kinnitatakse, et pensionid kindlasti ei vähene.

Pensionide säilimist senisel tasemel on korduvalt lubanud avalikult peaminister Andrus Ansip ning viimati kordas seda läinud neljapäevasel valitsuse briifingul sotsiaalminister Hanno Pevkur, kelle sõnul «pensionide indekseerimisest tulenevalt pension ei vähene, aga tänase seaduse kohaselt ei näe ka seda, et ta [2010 aastal] suureneks».

Atoneni meelest oli positiivne, et kaitseminister Jaak Aaviksoo sotsiaalkulude praeguse taseme jätkusuutmatuse temaatika läinud nädalal valitsuse liikmetele saadetud kirjas tõstatas, ning enamik valitsuse ministreid on ka piisavalt kogenud, et olukorda reaalselt hinnata.

«Ma olen öelnud, et olukord on keeruline ja midagi peab tegema. Kas see on kärpimine või midagi muud, seda tuleb arutada,» sõnas Aaviksoo eile Postimehele ja lisas, et on vajadusel võimeline ka omalt poolt selle ettepaneku koostama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles