Tallinn kingib Juhan Smuuli kuju Muhule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu vedeleb Juhan Smuuli monument veel OÜ Ars Monumentaali laohoones näoli maas. «Juba ammu oleks pidanud selle suurepärase kuju Muhule viima,» märkis Smuuli loomingu suur austaja, kraanajuht Ats Kasemaa.
Praegu vedeleb Juhan Smuuli monument veel OÜ Ars Monumentaali laohoones näoli maas. «Juba ammu oleks pidanud selle suurepärase kuju Muhule viima,» märkis Smuuli loomingu suur austaja, kraanajuht Ats Kasemaa. Foto: Raigo Pajula

Viis aastat tagasi Kadrioru metallivaraste küüsist napilt pääsenud kirjanik Juhan Smuuli pronkskuju, mis kõigist unustatuna seni laopõrandal ninuli tolmus vedeles, sõidab Muhumaa randa kaunistama.

Tallinn kavatseb kinkida varem Kadrioru pargis seisnud kirjanik Juhan Smuuli kolme ja poole meetri kõrguse pronkskuju Muhu vallale, sest linnaisad ei ole suurmehe monumendile pikkade aastate jooksul ühtegi sobivat asukohta leidnud.

Mälestusmärk on juba viis aastat vedelenud oma ajutises varjupaigas Laagris, OÜ Ars Monumentaali laoruumis, kuhu see metallivaraste eest peitu viidi. Varem kuju küljest vaid tükke murdnud pätid üritasid ühel ilusal ööl kogu pronksmonumendi autoga ära viia.

Kadriorgu ei sobi

Kuigi metallivarguste tippaastad on möödas ja skulptuur võiks ammugi taas inimeste ees seista, lebab pronksist Smuul endiselt laoruumi rämpsu sees, kaetud paksu tolmu ja tootmisjäätmetega, sest Kadrioru park seda enam tagasi ei taha.

«Kadrioru pargi praeguse kujundusliku lahenduse juurde Smuuli kuju kahjuks enam ei sobi,» nentis Kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet.

Seetõttu kavatseb linnavalitsus lähinädalatel vastu tulla Muhu vallale, mis palus kasutult seisva monumendi endale. «Nagunii seondub Smuuliga kõigile Muhu,» selgitas Sarnet, miks linn sooviga tõenäoliselt nõustuda kavatseb. «Sobivamat kohta sellele kujule praegu ei ole.»

Muhu mees tagasi koju

Muhu vallavanema Tiit Peedu sõnul on Muhu saar pronksist Smuulile kõige sobivam koht. Seal on merd armastanud kirjanik sündinud, kasvanud ja töötanud, kasutades oma loomingus palju kodukohast pärit ainestikku. «Muhu mees tuleb koju tagasi tuua,» põhjendas Peedu.

Kuhu täpselt Koguva külas sündinud kirjaniku pronksmonument püstitatakse, pole esialgu veel teada, kuid peamise asupaigana on kaalumisel Väikese Väina tamm.

Rahvasuu teab rääkida, et selle tammi pealt põrutas Smuul kunagi kuuekümnendatel aastatel oma Pobedaga merre. Sumas siis kaldale tagasi ning organiseeris külamehed päästeoperatsioonile – auto pagasiruumist kasti konjakit ära tooma.

Kas muhulaste hulgas leviv legend ka tõele vastab, pole teada. Kindel on aga see, et Smuul oli muhulaste hulgas armastatud rahvamees ja tema kuju on saarel väga oodatud, kinnitas Peedu.

Kui kõik hästi läheb, rõõmustab pronksist Smuul muhulaste silma juba jaanipäeval, avaldas vallavanem lootust. Enne seda on vaja kuju saarele transportida ja parandada Tallinna vandaalide tehtud kahjustused, mida on Peedu sõnul lubanud teha kuju autor Tõnu Maarandi. Kuju saab endale taas näpud ja õlale pronksist kajaka, mille pealinna metallikratid ära lõikasid.

Muhumaale sõidavad Kadrioru pargist kaasa ka kaks suurt kivi, millele pronksist Smuul enne lattu pagendamist toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles