Taasiseseisvuspäeva üritused toimuvad kogu Eestis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipp Pika Hermanni tornis.
Lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Lagovits

Homme toimub taasiseseisvuspäeva tähistamise üritusi kogu Eestis, suuremad üritused on koondunud Tallinna.

Kell 13 algab Toompea lossi Valges saalis 20. augusti klubi traditsiooniline aastakoosolek. Kohaletulnuid tervitab riigikogu esimees Ene Ergma ning kõnedega esinevad endine riigikogu esimees ja ülemnõukogu juhataja Ülo Nugis ning klubi president Ants Veetõusme.

20. augustil 1991 Eesti iseseisvuse taastamise poolt hääletanud ülemnõukogu saadikud moodustasid 1994. aastal 20. augusti klubi. Ülemnõukogu 101 liikmest hääletas iseseisvuse taastamise poolt 69 saadikut.

President Toomas Hendrik Ilves korraldab neljapäeva õhtul kell 18 Kadriorus presidendilossi roosiaias kutsutud külalistele iseseisvuse taastamise aastapäeva vastuvõtu.

Tallinna linnavõim avab neljapäeva õhtul ümberehitatud Vabaduse väljaku. Päikeseloojangul kell 20.58 algab Vabaduse väljakul 200 osalejaga kontsertetendus. Tund aega kestev etendus on pühendatud paiga ajaloole kiviajast tänapäevani, vaatemängu lavastas Mart Koldits

Rohkem kui 200 osalejaga, keerukate lavakonstruktsioonide ja rohke atribuutikaga vaatemäng hõivab kogu väljaku, pealtvaatajaile seatakse Kaarli puiestee poolsesse serva üles tuhatkond inimest mahutav tribüün. Etendust on võimalik jälgida ka Harjumäelt ning väljaku Jaani kiriku poolsest servast.

Kõigil soovijatel on etenduse järel võimalik tutvuda nii väljaku maapealse kui maa-aluse osaga. Kaarli puiestee on neljapäeval alates kella 20 kuni keskööni liiklusele suletud.

Jaani kirikus saab neljapäeval nii Vabaduse väljaku avamise eel kui järel tasuta orelikontserti kuulata, kontserdid toimuvad kella 17-20.45 ja kella 22.22-23. Vastavatud Jaani kiriku orelil mängivad Eesti tuntud organistid ja solistid. Kiriku uksed on taasiseseisvumispäeval kõigile avatud kella 10.

Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas algab neljapäeval kell 13 filmiprogramm pöördelisest sündmusest Eesti ajaloos 1939. ja 1989. aastal. Programmi järel esineb ettekandega endine poliitvang ja eksminister Lagle Parek.

Kaitseliidu Järva malev korraldab taasiseseisvumispäeval 50 kilomeetri pikkuse jalgrattamatka Türilt Tagametsale ning tagasi Türile. Järva maleva staabiülema kapten Vello Popsi sõnul soovib malev rattamatkaga pöörata tähelepanu 20. augustile, kui Eesti riigi jaoks väga olulisele päevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles