Tallinn ei raatsi Smuuli kuju Muhule loovutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe visioon abilinnapea Kalev Kallo kujust, mille mu­hu­­lased oma saarele püstitada lubavad.
Postimehe visioon abilinnapea Kalev Kallo kujust, mille mu­hu­­lased oma saarele püstitada lubavad. Foto: Urmas Nemvalts

Abilinnapea Kalev Kallo pärast lubatud Juhan Smuuli kujust ootamatult ilma jäänud Muhu vald lubab koguda vallarahvalt raha ja püstitada kirjaniku monumendi asemel saarele hoopis õlalistuva kajakaga Kallo kipskuju.

Smuuli kolme ja poole meetri kõrgune pronkskuju, mis pärast Kadriorus vandaalide rünnaku alla langemist vedeles aastaid OÜ Ars Monumentaali lao põrandal näoli poris, ei saa enam kurta tähelepanu puuduse üle. Smuuli ümber on puhkenud tüli, sest ootamatult on kujule kaks soovijat.

Mõni nädal tagasi lubas Tallinn laos vedelenud kuju kinkida Muhu vallale, kus kirjanik sündis, kasvas ja töötas.

Korjandus ja hääletus

«Nagunii seondub Smuuliga kõigile Muhu,» selgitas Kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet selle kuu alguses Postimehele, et kohta, mis Smuulile Muhust paremini sobiks, pole linn leidnud.

Muhu vald ootas kuju suure igatsusega. Rahvaküsitlusega valis vallarahvas skulptuuri asupaigaks kirjaniku sünnikoha Koguva küla. Monumendi ja sellega kaasneva kolme suure kivi saarele transportimiseks kogusid inimesed raha, kuju autorilt skulptor Tõnu Maarandilt telliti vandaalide tekitatud vigastuste parandused ja õlalt murtud kajaka asemele uus pronkslind.

Kuigi uus kajakas peaks lähipäevil sulatusahjust väljuma, ei ole Muhu vallal linnuga enam midagi peale hakata, sest möödunud nädalal otsustas Tallinna linnakujunduskomisjon abilinnapea Kalev Kallo eestvedamisel, et lubadusest hoolimata võiks Smuuli kuju Muhu asemel kaunistada hoopis Smuuli teed Lasnamäel.

«Kui muhulased Smuuli tahavad, võivad nad endale oma Smuuli teha,» sõnas Kallo.

Magistraali ilustus

Muhu vallavanem Tiit Peedu ei jäänud vastust võlgu. «Muhu ongi Smuuli teinud, ta on siin sündinud, Kallo tehku endale ise Smuul,» ärritus ta.

«Me püstitame siis Smuuli asemel Kalev Kallo kipsist kuju ja paneme kajaka külge,» arvas Peedu. «Olen kindel, et selle heaks on kõik valla inimesed nõus annetama.»

Vallavanema sõnul lõi pealinna juhtides välja tüüpiline eestlaslik kadedus. «Aastaid ei olnud Smuul kellegi asi, vedeles lihtsalt tolmus, ei tahtnud seda Lasnamäe ega Kadriorg, ja nüüd siis,» ei leidnud ta sõnu.

Kuigi Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Toivo Moorasti sõnul on praeguseks 99 protsenti kindel, et Smuul Lasnamäele tuleb, lubab selle otsuse vastu kogu hingest võidelda ka kuju autor.

«Niikaua kui mina elan, Smuul Lasnamäele ei lähe,» kinnitas ägestunud skulptor.

Smuuli Lasnamäele püstitamise idee autori Kallo sõnul tekkis mõte seetõttu, et sügisel valmib Smuuli tee pikendus, millest tuleb Lasnamäe suurim ja uhkeim magistraal. «See on kujule piisavalt soliidne ja autoriteetne koht,» märkis ta. «Kus siis veel Smuuli kuju võiks olla kui mitte Smuuli teel.»

Kuhu täpselt kuju kerkib, pole Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Toivo Moorasti sõnul veel otsustatud. Postimehe andmeil tuleb see tõenäoliselt silla juurde, mis hakkab ühendama Peterburi teed Suur-Sõjamäe tänavaga.

Küll oli Moorast kindel, et kuju selle autori või Muhu valla protestidest hoolimata Smuuli tee äärde tuleb. «See kuju on meie vara ja me paneme selle üles, kuhu tahame,» teatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles