Sepp kritiseeris Rootsi valitsuse Estonia-poliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader ligi 80 meetri sügavusel merepõhjas lebavast Estonia vrakist
Videokaader ligi 80 meetri sügavusel merepõhjas lebavast Estonia vrakist Foto: arhiiv

Eelmise nädala lõpus Stockholmis käinud Eesti riigikogu Estonia komisjoni ase-esimees Evelyn Sepp kritiseeris Rootsi valitsuse püüdeid Eesti uurijate eest Estonia uppumise asjaoludega seotud infot varjata.

Sepp avaldas Rootsi Riigipäevas peetud pressikonverentsil arenguminister Mona Sahlinile nördimust, sest Rootsi pool ei ole vaatamata suusõnalistele lubadustele Eestiga uurimisalast koostööd teinud, vahendas Helje Kaskel Rootsi väljaannet Världen Idag.

Riigipäevas peetud pressikonverentsil viitas Sepp Rootsi valitsuse lubadusele uurimise alal koostööd teha, kuid märkis, et viimasel ajal toimunud sündmuste põhjal võib täheldada hoopis vastupidist.

Komisjon ei saanud ka rahuldavat vastust küsimusele, miks Johan Hirschfeldt sai ülesandeks oma uurimistöö lõppedes salajased dokumendid hävitada.

«Ma olen sunnitud ütlema, et minister ujus sellest küsimusest lihtsalt üle. Me ei saanud mingit rahuldavat vastust,» ütles Sepp.

Rootsi parlamendiliige Lars Ångström on Hirschfedti teguviisile palunud Rootsi õiguskantsleri hinnangut.

Sepp märkis veel, et Eesti prokuratuuri poolsel uurijal Margus Kurmil ei võimaldatud kohtuda Rootsi tuukritega ja

«See, koos teiste ebameeldivate faktidega, viitab sellele, et tahe koosööks puudub,» ütles Sepp.

Sepp oli sellele lisaks nördinud, et endised Rootsi ja Soome ühiskomisjoni liikmed ei tahtnud tulla Eestisse, et vastata Eesti poolel kerkinud küsimustele.

Lisaks avaldas ta kahetsust, et minister Sahlin ei andnud komisjonile omapoolset hinnangut, kas tsiviilalusel on sobilik sõjalist varustust vedada.

Sepp kommenteeris ka Mona Sahlini uut tõlgendust hauarahu kokkuleppe kohta, kus ta väidab, et see polnudki mõeldud selleks, et takistada uusi uurimusi.

«Me Eestis arvame, et viimase 1, 5 aasta jooksul on palju uusi asju välja tulnud. Rootslaste meelest pole midagi uut juhtunud,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles