Piirissaare-Laaksaare praam seiskus poolel teel sadamasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba ülejärgmisel aastal peaks praami Koit asemel sõitma Piirissaare vahet uus laev.
Juba ülejärgmisel aastal peaks praami Koit asemel sõitma Piirissaare vahet uus laev. Foto: arhiiv

Pühapäeval jäi mootoririkke tõttu mitmeks tunniks järvevetele seisma Piirissaarelt Laaksaarde sõitev praam Koit, mis praegu on ainus regulaarselt saarele ja sealt tagasi inimesi vedav alus.

Türnpu meeskoori liikmena Piirissaarel kontserti andmas käinud Lembit Kaljaspolik ütles, et praam jäi seisma enam-vähem poolel teel tagasi saarelt mandrile. Laeva mootor hakkas tõrkuma ja meeskonna ponnistustest hoolimata seda käivitada ei õnnestunud.

Puksiiriabi õhtul

Kaljaspoliku sõnul hakkas tuul laeva tasapisi Venemaa-poolse kalda suunas lükkama, mis ei jäänud märkamata ka sealsel piirivalvel. «Vene poolelt tuli valge paat kõrinal välja,» lausus ta. «Lükkasime ankru sisse ja jäime abi ootama.»

Järvehätta jäänud laeva päästjaks sai kalapüügifirma OÜ Latikas puksiir, mis saabus pärast kolme ja poole tunni pikkust ootamist. Osa rahvast viidi Kaljaspoliku sõnul enne seda kalapaatides minema.

Koit on endine liivaveopraam, mis kohandati reisijateveoks viis aastat tagasi. Laeva omanikuks on Piirissaarega laevaühendust korraldav Tartu Sadam.

Ettevõtte juhatuse liige Peeter Kukk, kes kuulis avariist kohe telefoni teel aluse kaptenilt, lausus eile, et Koidu seiskumise põhjuseks olnud kütusepump.

Remont käib

Et Laaksaare sadamas pole elektrit ega ka mingisuguseid muid kommunikatsioone, polnud Kuke sõnul laeva seal remontida võimalik. Sestap toodi vajaminevad varuosad küll Laaksaarde, kuid väike postilaev Peksi vedas need ühes praami endaga üleeile saare sadamasse.

«Eile (üleeile – M. A.) tõime praami siia Piirissaarele, praegu remonditöö käib,» kinnitas Piirissaare vallavolikogu esimees Maria Korotkova eile telefonitsi. «Aga praegu teenindab Peksi, probleemi ei ole.»

Igavesti Koit saare vahet sõitma ei jää, kinnitas Kukk. Juba praegu on Tartu Sadamal plaanid asendada praam 2008. aasta varakevadeks uue, võimalikult universaalse alusega, mis mahutaks kuni kuus autot ja umbes 50 reisijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles