Karujärvest leitud lennukipommid kohalikke elanikke ei üllatanud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseloojang Saremaal Karujärve ääres.
Päikeseloojang Saremaal Karujärve ääres. Foto: Lisbeth Lutta

Karujärvest leitud 11 suurt lennukipommi sealse kandi elanikke ei üllatanud, sest aastakümneid on räägitud sellest, kuidas Nõukogude lennukid õppelendudel järves asuvat saart pommitasid ja osa pommidest lõhkemata vette kukkus.

Demineerimiskeskus käivitas teisipäeval Saaremaal ulatusliku operatsiooni, et kahjutuks teha Karujärve põhjast leitud 11 ohtlikku lennukipommi, kirjutas Oma Saar.

Karujärve lähedal elav Toivo Vaik rääkis, et suhtles 80. aastatel palju tolleaegse Karujärve järvevahi Jakob Saagpakuga.

«Tema rääkis, et Karujärves pidavat olema lõhkemata lennukipomme päris suur hulk, sest ühel saarel olevat olnud märklauad, mida sõjalennukid õppelendude ajal pommitamas käinud,» vahendas Vaik.

Päästeameti pressiesindaja Marek Simulmani sõnul ei ole päästeamet kursis, et Karujärve kukkunud lennukipommid olid aastakümneid avalik saladus.

«Ujujatele ei olnud need pommid ohtlikud, sest ise ei oleks need hakanud lõhkema,» kinnitas Simulman. «Ohtlikud on nad sukeldujatele, kes lähevad neid torkima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles