Küla liideti ebaseaduslikult Kiviõli veevõrku

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Nii Kiviõlis kui Sondas veega opereeriv OÜ Kiviõli Vesi liitis Kiviõli linnavalitsuse teadmata sealsesse joogiveevõrku 15 majaga Erra-Liiva küla, mis kuulub Sonda valla alla.


Kiviõli Vesi liitis Sonda valla küla linna veevõrku maikuus, pärast seda, kui küla varustanud kaevus pump rikki läks, kirjutab Põhjarannik.

Ettevõte küsis liitumiseks kinnitust Sonda vallavalitsuselt, kuid jättis selle kooskõlastamata Kiviõli linnaga, mis tõlgendab omavolilist torustikuga liitumist vargusena.

Kiviõli linnapea Kaja Kreismani sõnul said nemad linna kõrval asuva küla liitmisest nende veesüsteemiga teada alles hiljaaegu.

«Meil ei ole midagi selle vastu, et Erra-Liiva inimesed saavad kasutada meie torudes voolavat vett,» rääkis Kreismann. «Kuid kõik asjad tuleb kooskõlastada,» lisas ta ja märkis, et omavolitsemine vee-ettevõttele siiski sanktsioone kaasa ei too.

Linnapea kinnitusel on valmis Kiviõli naaberküla edaspidigi oma veega varustama, küll tuleb aga selgeks rääkida hind, mis peaks olema kõrgem kui Kiviõli elanikele, kuna linn on veesüsteemi renoveerimiseks teinud kulutusi.

Sonda vallavanema Andrea Eiche sõnul ei olnud temal aimu, et Erra-Liiva veesüsteem on Kiviõli linna omaga ühendatud kooskõlastamata, sest . «Kiviõli Vesi kinnitas mulle, et Erra-Liiva liitmine Kiviõli veesüsteemiga läheb maksma vähem kui pumba parandamine, mistõttu ma andsin neile nõusoleku Kiviõli veesüsteemiga liitumiseks. Kuna Kiviõli Vesi on ka sealne veeoperaator, siis eeldasin, et nad ajavad oma siseasjad ise korda,» ütles Eiche.

Ehkki Sonda vald ei ole Kiviõli vee-ettevõttelt omavolilise ühendamise kohta aru pärinud, kinnitas Eiche, et ettevõtte juhtkonnal tuleb aru anda, miks küsiti Erra-Liiva inimestelt kõrgemat hinda kui Sonda vallas kehtiv vee piirhind.

Vee-ettevõtte juht Eldur Lainjärv ütles Põhjarannikule, et on valmis kommentaare andma pärast seda, kui linn ja vald on kokkuleppele saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles