Sakala keskus veetakse prügimäele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala keskus Tallinnas
Sakala keskus Tallinnas Foto: Toomas Huik

Paari aasta pärast peab Tallinnas praeguse Sakala keskuse asemel kõrguma uus 900 miljonit krooni maksev meelelahutuskeskus. Karla katedraaliks ristitud hoone lammutatakse lihtsalt maha.

Vanast rajatisest jäävad alles vaid kaitseministeeriumi taha jääv kolledžitiib ning üle Kaupmehe tänava pikenduse viiv galerii. Lammutatud hiidhoone asemele ehitatakse 1800-kohalise saali, väärtfilmikeskuse, kobarkino, raamatu- ja muusikakaupluse, tantsu- ja terviseklubi, restoranide ja kohvikutega meelelahutus-hoonestu, kirjutab SL Õhtuleht.  

AS Uus Sakala nõukogu esimees Peeter Rebane on öelnud, et lammutamine võib alata juba detsembris.

Arhitektide Liidu aseesimees Margit Mutso nimetab Sakala keskuse lammutamist barbaarsuseks, sest sellega irvitatakse arhitekt Raine Karbi loomingu üle. Mutso väitel on praegune niinimetatud Karla katedraal Karbi üks tippteos ning Arhitektide Liit on sestap selle hävitamise vastu.

Mutso arvates võiks meelelahutuskeskuseks ümber ehitada hoopis linnahalli.

Ka Kunstiakadeemia arhitektuuriajaloo professori Mart Kalmu arvates pole praegu läbisurutav uus keskus seda väärt, et Sakala keskus maha lõhkuda.

Küll teab Kalm öelda, et juba aasta tagasi lepitud kokku, et vähemalt Sakala keskuse lühtrid ja Rait Präätsa vitraaž lähevad tarbekunsti- ja disainimuuseumi hoiule. Imposantse hoone marmorviimistlus ja massiivne mööbel rändavad aga ilmselt otse prügimäele.

2004. aasta jaanuarini kultuurikeskust hallanud ASi Sakala juhi Kalle Sepa sõnul võib maja küll põlastada, kuid: «Tegelikult on hoone esinduslik, suursugune ja hästi ehitatud.» Oleks kahju, kui hoone välis- ja siseviimistlust kusagil ära ei kasutataks.

Hoonestu praeguse haldaja ASi Uus Sakala juhatuse esimees Ilmar Kompus väidab, et kunstilise ja taaskasutatava väärtusega asjad siiski säilitatakse.

«Alles jäävad kindlasti lühtrid ja vitraaž. Muinsuskaitsega on teema läbi arutatud ning nende nõudmistega arvestatud,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles