Roheline kärbseseen leidis järjekordse ohvri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline kärbseseen ei muutu kupatamisel ohutuks. Isegi väikese tüki allaneelamine põhjustab mürgisust, mis võib lõppeda surmaga. Leidub rohkem Eesti lääneosas augustist oktoobrini. Roheline kärbseseen on põhjustanud kõige rohkem surmaga lõppenud seenemürgistusi maailmas.
Roheline kärbseseen ei muutu kupatamisel ohutuks. Isegi väikese tüki allaneelamine põhjustab mürgisust, mis võib lõppeda surmaga. Leidub rohkem Eesti lääneosas augustist oktoobrini. Roheline kärbseseen on põhjustanud kõige rohkem surmaga lõppenud seenemürgistusi maailmas. Foto: Pärnu Postimees

Üleeile õhtul, vaid päev pärast seda, kui eluohtliku seenemürgituse saanud Põlvamaa pereema oli koos kolme teismelise pojaga Tartu Ülikooli kliinikumist välja saanud, tõi kiirabi sinna Võrumaalt mehe, kes oli samuti mürgiseent söönud, kirjutab Priit Pullerits ajalehes Postimees.

Tartu Ülikooli mükoloogiaprofessor Urmas Kõljalg, kelle abi meedikud mürgise seene liigi määramiseks taas palusid, pidi sedastama, et jälle oli õnnetuses süüdi roheline kärbseseen, täpselt nagu Põlva-lähedase pere hirmuäratavas saatuseski.

Rõuge vallast pärit viiekümnendates aastates mees oli korjanud rohelised kärbseseened söögiks üleeile kodus sauna tagant tamme alt.

Roheline kärbseseen armastab kasvada just tammede ja pärnade all nonde juurtel, kust ammutab endale toitu.

Juba tund pärast seente praadimist ja söömist olid Võrumaa mehel ilmnenud tüüpilised rohelise kärbseseene mürgituse tunnused, nagu iiveldus ja oksendamine, kirjeldas Tartu Ülikooli kliinikumi üldintensiivravi osakonna arst-õppejõud Aare Ööpik.

Kui Võru haiglas tekkis arstidel kahtlus, et sümptomite tekitaja võib tõepoolest olla seenemürgitus, viiski kiirabi mehe Tartusse, kus on selle vastu võitlemiseks palju paremad võimalused.

Ööpik rääkis eile õhtupoolikul Postimehele, et patsiendi seisund paranes päeva jooksul siiski sedavõrd, nii et ta võis üle viia tavaosakonda.

Ööpiku sõnul tuleb mehe tervisliku seisundi jälgimiseks jätkata analüüside tegemist. Ta avaldas lootust, et kui kõik kulgeb õnnelikult, saab mees mõne aja pärast haiglast koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles