Mati Alaver haaras Jaak Mae oma embusse

Toomas Huik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Mae
Jaak Mae Foto: Toomas Huik

Jaak Mae viiendale kohale 15 km klassikasõidus andis parima kommentaari üks sõnatu, kuid emotsionaalne seik – kui olümpiamängude pronksimees pärast etteastet suusaboksi jõudis, haaras treener Mati Alaver hoolealuse oma embusse ja patsutas talle õlale.

Tunnetepuhangu järel käitus Alaver taas matialaverilikult. «Väga hea sõit olnuks siis, kui Jack (Mae hüüdnimi – toim) jõudnuks pjedestaalile,» lausus Eesti meeste koondise peatreener. «Kuid hingamine meenutas tippvormi aegu. Võistlus näitas, et hooajaks valmistudes on Jaak teinud õiged otsused.»

Rukal esikoha pälvinud norralasele Eldar Rönningule kaotas Mae 29,5 sekundit. Teiseks tulnud prantslasest Vincent Vittozist jäi 34-aastane eestlane maha 13,6, kolmandana lõpetanud rootslasest Anders Södergrenist 11,2 ja tema kaasmaalasest Mathias Fredrikssonist ainult kaks sekundit.

Mae üllatas ennastki

«Pjedestaalini jäi natuke maad,» mõtiskles Mae. «Fredit (Fredrikssoni hüüdnimi – toim) võinuks ehk laskumistel püüda, aga soojendusel läbi elatud kukkumine tegi mind pisut ettevaatlikuks.

Rahulolu pakkus see, et Lukaš Bauer lõpuks tahapoole jäi. Vedas, et laskumisel kukkunud Alõpovile otsa ei koperdanud.»

Erinevalt paljudest rivaalidest nautis Mae raskeid tingimusi. «Meeldis, et vihma sadama hakkas,» lausus kahe tütre isa. «See on mu lemmikdistants, suutsin sõitu kontrollida. Stardist sain korralikult minema, liikusin norralaste Odd-Björn Hjelmeseti ja Anders Auklandiga võrdses tempos, kaotus liidrile polnud suur.»

Rukale tulles ei olnud Mae, kes vahetas mõõduvõtmise järel väljas särki, lai naeratus näol, latti eriti kõrgele asetanud. «Leppinuksin kohaga kolmanda kümne piiril,» kinnitas ta. «Minu senine parim etteaste siin oli lõppenud 17. kohaga. Nii et viies koht on igati positiivne üllatus. Sõitsin kogu aega hetkevõimete piiril.»

Kui Aivar Rehemaa nägi monitorilt, et on kolmeaastase vaheaja järel MK-sarjas taas punktikohale jõudnud, ajas ta ühe käe püsti ja hõiskas: jess! «Mõnus on üle pika aja taas punktimeeste seas olla,» tõdes 27. koha pälvinud ja võitjale 1.37,6ga kaotanud nelja talve tagune juunioride maailmameister Rehemaa.

Rehemaa naudib sõitu

Anatoli Šmiguni juhendamisel harjutav Rehemaa tunneb suusatamisest taas täit rõõmu. «Paar aastat tagasi mõtlesin: kurat, jälle võistlus, pean jälle pingutama! Nüüd juba ootan maailmakarikavõistluste etappe,» sõnas ta.

Rehemaa on tippvormist kaugel. «Siingi võinuksin natuke teravam olla,» märkis ta. «Ei suutnud kõike endast välja pigistada. Kiirustreeninguid ei ole ma veel teinud, kuid suure mahuga harjutamine on lõppenud.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles