Ühe oreli asemel kolm kirikupilli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanast orelist on alles jäänud vaid karkass ja kõige suuremad viled, mille saksa orelimeister kohapeal korda teeb.
Vanast orelist on alles jäänud vaid karkass ja kõige suuremad viled, mille saksa orelimeister kohapeal korda teeb. Foto: Toomas Huik

Tallinna Jaani kirik valmis detsembris 1867. Esimese oreli valmistas orelimeister Gustav Normann 1869. aastal. Seda täiendas ja uuendas 1913. aastal August Terkmann.

Viimastel aastatel oli orel kehvas seisus, püsides hääles ainult hooldajate pideva töö tulemusel.

2005. aastal sõlmis Jaani kiriku orelifond lepingu Saksa orelimeistri Martin ter Haseborgiga altarioreli ehitamiseks ja suure oreli restaureerimiseks. Tööde kogumaksumus oli 7,5 miljonit krooni.

Orelifondi on võimalik toetada annetusega. Kokku on peaorelil ja altariorelil 3610 vilet. Tänaseks on nimelise toetajavile saanud ligi 200 inimest ja firmat.

Möödunud aasta ülestõusmispühade aegu pühitseti Haseborgi ehitatud altariorel. Juuni algul tuleb orelimeister Saksamaalt seda häälestama ja täiendama.

Haseborgi perefirmas Orgelbau in Ostfriesland on restaureeritud ka vana oreli detailid, mida meister hakkab suvel kokku panema.

Samas on Haseborg kirikuõpetaja sõnul lubanud ehitada ka väikese altaritaguse oreli.

Kiriku valmimise 140. aastapäevaks, peaksid korda saama nii ruumid kui kirikupillid. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles